#Bouwplaats

Belgische bouwer zet met Engelse robots modulaire woonunits in elkaar

(Foto: AUAR)

Bouwonderneming Vandenbussche uit België gaat met robots van de Engelse leverancier AUAR modulaire woongebouwen bouwen. In de vestiging van het aannemersbedrijf in Aalter wordt een microfabriek ingericht waar robots alle bouwcomponenten in elkaar zetten. Het is voor zover Vandenbussche en AUAR bekend de eerste robotische microfabriek voor de woningbouwsector ter wereld.

“Tot 2040 moeten er in Vlaanderen 300.000 woningen bij komen. Dat vereist een forse verhoging van de productiviteit. Wij geloven dat robotisering daaraan een cruciale bijdrage kan leveren”, vertelt CEO van Vandenbussche Kristof Defruyt in een toelichting. Volgens de directeur zijn er te weinig geschoolde arbeidskrachten om bovenstaande opgave te vervullen en speelt de prijsinflatie van materialen de bouwsector ook nog eens parten. Om een antwoord daarop te bieden slaan de Britse tech start-up AUAR en Vandenbussche de handen in elkaar.

Modulaire houten woonunits

In de microfabriek zullen vanaf 2024 de eerste modulaire houten woonunits in de microfabriek worden geproduceerd. Het meeste wordt gedaan door robots; bij de montage zijn nog enkele manuele handelingen nodig. Behalve de robots levert AUAR ook de benodigde besturingssoftware om de robots goed aan te sturen. “De samenwerking met Vandenbussche is een mijlpaal, want het is onze eerste samenwerking op Europees grondgebied. Echter, we willen onze technologie vervolgens op grotere schaal uitrollen”, vertelt CEO Mollie Claypool van AUAR, dat staat voor Automated Architecture.

Vandenbussche-robots-woonunits

Transparanter en goedkoper bouwproces

Voor Vandenbussche -die al eerder opzien baarde met een robot die BIM-tekeningen uitprint op een betonvloer- is gerobotiseerde prefab woningbouw de manier om de enorme woningbouwopgave het hoofd te bieden. Defruyt: “Er is niet alleen tijdwinst door in de fabriek de componenten te maken, maar de robotisering helpt ons ook om de kosten te drukken. Verder wordt het bouwproces een stuk transparanter, aangezien de fabricagetijd van tevoren bekend is.”

Volgens de CEO’s van beide kersverse partners zijn de ambities met gerobotiseerde woningbouw groot. “De mogelijkheden zijn enorm: van eengezinswoningen tot recreatiewoningen op vakantieparken. Deze technologie zal de bouwsector op alle vlakken vooruithelpen.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.