#Bouwplaats

Bewuste Bouwers Award voor Biosintrum

Tijdens de Bewuste Bouwers Boost, de jaarlijkse kick-off van Stichting Bewuste Bouwers, zijn afgelopen maandag de Bewuste Bouwers Awards uitgereikt. Projecten die het uitzonderlijk goed hebben gedaan in 2018 werden in het zonnetje gezet. Op de eerste plaats is geëindigd ‘Biosintrum’, gerealiseerd door Bouwbedrijf Buiteveld, onderdeel van de bouwcombinatie Natuurlijk Bouwen (gemiddeld een 9,3).

Biosintrum is een kenniscentrum en ontmoetingsplek op het gebied van de biobased economy. Het multifunctionele gebouw moet zelf dus het goede voorbeeld geven. Dankzij het bijzondere Y-vormige ontwerp maken de drie vleugels optimaal gebruik van zonlicht- en warmte. Bouwcombinatie Natuurlijk Bouwen bestaat uit: Bouwbedrijf Buiteveld, bouwbedrijf Doornenbal en Bouwgroep De Jong. Het project is tevens genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs.

Bewuste Bouwers als praktische en concrete route

De lat lag hoog voor het gebouw, dat een van de duurzaamste in Europa is: niet alleen de hoogste ‘outstanding rank’ van het BREEAM-keurmerk voor duurzame panden, maar ook nog gebouwd van circulaire grondstoffen: het gebouw bestaat voor meer dan 80% uit biobased bouwmaterialen. Rob van der Hoek van Bouwbedrijf Buiteveld: “De combinatie van optimale duurzaamheid en biobased materialen maakt dit project werkelijk uniek. We kijken terug op een heel intensieve maar ook enthousiaste zoektocht. Het was al snel duidelijk dat deze duurzaamheidseisen niet lichtzinnig uit te voeren waren. We kozen daarom om bij Bewuste Bouwers aan te sluiten, die een praktische en concrete route hebben uitgestippeld. Zo hoefden we niet op alle punten het wiel opnieuw uit te vinden, maar de kunst blijft natuurlijk om de beschikbare kennis goed toe te passen.”

Afgedankte spijkerbroeken in de binnenwanden

De hoge normen betekenden dat bewustwording over het duurzame karakter in de gehele bedrijfsvoering moest doorsijpelen. Medewerkers en leveranciers werden daarom van begin af aan nauw betrokken. Met onder andere workshops vooraf en een toolbox gedurende het proces heeft Buiteveld gewerkt aan bewustwording bij de medewerkers. Het uitvoeringsteam heeft op een enthousiaste en betrokken wijze de doelstellingen van het project omarmd. Tijdens de bouw was die aandacht vooral gericht op een goed verzorgde bouwplaats en energie- en watergebruik. Ook zijn er maatregelen getroffen om fijnstof te minimaliseren.

Bouwafval

Maar vooral is op de bouwplaats bewuster omgegaan met afval. “Waar we gewend waren afval te scheiden in vier fracties, werden dit er voor Biosintrum nu acht. Dankzij afspraken met de leverancier, konden zij EPS-afval hergebruiken als grondstof. Dat bleek simpel in te richten, maar je moet het een keer gedaan hebben om daar achter te komen.”

Spijkerbroeken

Andersom is ook het Biosintrum gebouwd met lokale afvalmaterialen. De gemeente Oosterwolde heeft hiervoor als opdrachtgever zelfs
een inzamelingsactie georganiseerd. De afgedankte oude spijkerbroeken van lokale inwoners zitten nu als akoestische isolatiedekens in de binnenwanden. Rob van der Hoek: “Wij willen betrokken bouwers zijn. Deze award hebben we dan ook met gepaste trots in ontvangst genomen en zien wij als een bevestiging en bekroning op de betrokkenheid en enthousiasme van ons uitvoeringsteam.”

Tweede plaats voor Amstelstation

De tweede plaats van de Bewuste Bouwer Award ging naar Amstelstation & Omgeving, Amsterdam (gemiddeld een 9,1). Binnen de ring van Amsterdam bouwt Mobilis – Van Gelder aan de nieuwe inrichting van de omgeving van het Amstelstation. Op deze drukke locatie wordt de bestaande fietsparkeergarage uitgebreid (van 1.300 naar 3.400 plekken) en de infrastructuur op het Prins Bernhardplein en Julianaplein omgelegd.

Het project is in gang gezet om de bereikbaarheid van het station te verbeteren en ruimte te maken voor nieuwbouw. Tijdens de audit kwam naar voren dat vooral de score in de pijler Omgeving heel goed is; de omgeving is in alle fasen van het project betrokken en geïnformeerd, mede te danken aan de nauwe samenwerking met de opdrachtgever. Het projectteam informeert reizigers en bezoekers van het gebied tevens digitaal via Facebookdata en dat wordt door Bewuste Bouwers gezien als vernieuwend.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.