#Bouwplaats

Bewuste Bouwers maakt Best Presterende Bouwplaatsen 2022 bekend

Foto: ShutterStock.

Bewuste Bouwers heeft de Best Presterende Bouwplaatsen van 2022 bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Bewuste Bouwers BOOST op maandag 23 januari. Het project MORE Leiden van Heddes Bouw & Ontwikkeling B.V. kwam als winnaar uit de bus. De Best Practice Publieksprijs ging dit jaar naar het project Nieuwbouw van FWN Universiteit Leiden fase 2A van Heijmans N.V.

Ieder jaar zet Bewuste Bouwers de projecten met de hoogste auditcijfers in het zonnetje tijdens de kick-off van het nieuwe jaar, de Bewuste Bouwers BOOST. De prijs voor Best Presterende Bouwplaatsen vormt een aanmoediging die aanzet tot hogere of betere prestaties bij deelnemers.

Van de 317 uitgevoerde audits hebben drie projecten een podiumplaats bemachtigd: MORE Leiden, Inbouwpakket De Office Den Bosch en WP Emmen Pottendijk. Niet eerder kwam het voor dat de nummers één en twee tijdens de audit werden beloond met hetzelfde cijfer. Bewuste Bouwers-directeur Jan Koers: “Een extra uitdaging dus om de winnaar van de Bewuste Bouwers Wisseltrofee te kiezen. En dat is dan ook met veel zorgvuldigheid gedaan. Een van de projecten sleepte, naast een Best Practice, ook nog eens drie Goede Voorbeelden in de wacht. Op basis daarvan is project MORE Leiden aangemerkt als uiteindelijke eindwinnaar van Best Presterende Bouwplaats 2022.”

MORE Leiden

Met auditscore 9.2, een Best Practice en drie Goede Voorbeelden is project MORE Leiden van Heddes Bouw & Ontwikkeling B.V. de winnaar. Het project presteert volgens Bewuste Bouwers op alle pijlers van de gedragscode ‘boven de norm’, waarbij extra aandacht is voor de omgeving. Dat blijkt ook uit de Best Practice op het project; de verlichting van de torenkranen is vervangen voor zogenaamde DarkLicht-armaturen. De lampen kunnen ingesteld worden tot een bepaalde plek, waardoor het licht alleen op de bouwplaats schijnt en geen overlast voor de omgeving veroorzaakt. Prettig voor direct omwonenden, de omgeving en beter voor de natuur.

Inbouwpakket De Office Den Bosch

Project Inbouwpakket De Office Den Bosch van BAM Bouw en Techniek Integrale Projecten Zuid heeft met een 9.2 de tweede plaats behaald. Veiligheid heeft de hoogste prioriteit op de bouwplaats. Om deze veiligheid te borgen is een bijzondere voorziening ontwikkeld door de hoofduitvoerder en werkvoorbereider; een manier om lasten veilig naar binnen te begeleiden via de gevelopeningen op de diverse etages. Als de deuren worden geopend, staat de oprit nog in de verticale stand om te voorkomen dat medewerkers van grote hoogte kunnen vallen. De als oprit dienstdoende plaat is scharnierend aangebracht en kan alleen achteruitlopend, van de gevelsparing af, naar beneden gebracht worden om als oprit te dienen.

WP Emmen Pottendijk

De laatste podiumplek wordt ingenomen door VolkerWind. Zij scoort een 9.0 met de bouw van Energiepark Pottendijk. Op en rond de bouwplaats zijn verschillende passende veiligheidsvoorzieningen getroffen, waaronder het zogenaamde Man Down-systeem. Via het Man Down-systeem staat een medewerker altijd in contact met een BHV-er op het project. Als een medewerker alleen in het veld is en zich een calamiteit voordoet, krijgt de BHV-er een waarschuwing en ontvangt meteen de coördinaten waar de medewerker zich bevindt. Zo kan snel gehandeld worden in noodgevallen.

Best Practice Publieksprijs

Sinds 2020 kan het publiek stemmen op de meest inspirerende Best Practice. Bewuste Bouwers heeft het afgelopen jaar acht Best Practices erkend op acht verschillende projecten. De Best Practice Publieksprijs gaat dit jaar naar de Virtual Reality Veiligheidstraining op project ‘Nieuwbouw van FWN Universiteit Leiden fase 2A’ van Heijmans N.V. Het projectteam heeft bestaande modellen gebundeld en samengebracht in een Virtual Reality-model. Dit model geeft medewerkers een virtueel kijkje in omstandigheden en scenario’s die zij tijdens de bouw kunnen verwachten. Zo worden potentieel gevaarlijke situaties van tevoren gesignaleerd, waardoor deze in de echte situatie op de bouw voorkomen worden. Met 44% van de stemmen is de Best Practice de overtuigende winnaar.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.