#Bouwplaats

BIM Loket van start op BIM Praktijkdag

De toekomst van BIM is open BIM. Maar het aanbod en beheer van de open standaarden is verre van overzichtelijk. Beheerders en de Bouw Informatie Raad presenteren zich daarom op de BIM Praktijkdag voor het eerst gezamenlijk in één nieuw centraal beheer- en informatiepunt: het BIM Loket.

Het beheer van de standaarden is nu nog versnipperd ondergebracht bij diverse kennisorganisaties. Om te zorgen voor meer eenduidigheid, samenhang en continuïteit slaan de aanbieders en de Bouw Informatie Raad (BIR) de handen ineen. Het BIM Loket is de nieuwe, onafhankelijke plek waar beheer, informatie en kennisdeling over open standaarden samenkomen.

Voordelen

Het BIM Loket verbindt een groeiend netwerk van bij open BIM standaarden betrokken partijen, waarbij synergie, samenwerking en kennisdeling worden gestimuleerd. Samen kunnen de partijen daadkrachtiger optreden om de implementatie van BIM tot een succes te maken. In de eerste plaats in de Nederlandse bouwsector, maar ook in de internationale aansluiting.

Voor gebruikers schuilt het voordeel van het BIM Loket vooral in de eenduidige presentatie: in plaats van te hoeven zoeken, hebben ze nu één aanspreekpunt dat voorlichting geeft en vragen beantwoordt.

Gefaseerd

Omdat het duurzaam verbinden van alle bij open BIM standaarden betrokken partijen om tijd en aandacht vraagt, vindt de opbouw van het BIM Loket gefaseerd plaats. De standaarden CB-NL, VISI, COINS, NLCS, NL/SfB, GB-CAS en het nationaal BIM Protocol komen volledig in beheer bij het BIM Loket. Voor de overige standaarden (IFC, IMGeo, CityGML, ETIM, S@les in de Bouw) is er een groeipad. Sinds 1 januari is een kleine uitvoeringsorganisatie actief op de Bouwcampus in Delft.

De officiële oprichting van het BIM Loket vindt plaats op donderdag 30 april tijdens de BIM Praktijkdag in de Jaarbeurs Utrecht. Initiatiefnemers buildingSMART chapter Benelux, CROW, ETIM/S@les in de Bouw, Geonovum, SBRCURnet, STABU en de BIR verzorgen dan een presentatie.

1 reactie op “BIM Loket van start op BIM Praktijkdag

  1. hoe is het toch mogelijk dat er altijd maar weer meer standaarden komen in plaats van minder. Voor BIM is toch al jaren internationaal afgesproken dat IFC de standaard is? Wat moeten gebruikers met al die afkortingen en kleine initiatieven?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.