#Bouwplaats

BIM op de bouwplaats werkt sectoroverstijgend!

BIM op de bouwplaats werkt niet alleen bij B&U, maar is sectoroverstijgend! Die conclusie kan ik trekken na het lezen van een afstudeeronderzoek. Omdat een civiel project werd gebruikt als referentie, zijn de conclusies een aanvulling op het onderwerp BIM op de bouwplaats.

Het gaat over een rapport met de titel ‘Het Opstellen van Taakgerichte Werkinstructies’, een verslag van een eindstudie van Tim Span, voor het doctoraal examen aan de TU/e. Ik heb deze student geïnspireerd en zie zijn resultaat als een aanvulling op mijn eigen onderzoek.

Of het nu gaat om B&U of GWW, BIM op de bouwplaats raakt alle sectoren. Uiteindelijk gaat het om communiceren en de nieuwe mogelijkheden die ontstaan met de komst van BIM. Waar traditioneel een veelvoud aan informatie wordt verstrekt, kan met behulp van BIM op een taakgerichte wijze informatie worden verstrekt aan het bouwplaatspersoneel. De hoeveelheid informatie wordt hierdoor sterk teruggebracht en daarnaast overzichtelijker, meer volledig en in potentie meer consistent. Wanneer er rommel in de bak met data wordt gegooid dan kun je daar ook weer rommel uit verwachten wat betreft een taakgerichte werkinstructie (kortweg TWI). Dit is in een traditioneel proces niet anders dan tekeningen die niet kloppen. Het proces voorafgaand aan de uitvoering, waar een virtueel bouwwerk tot stand komt in samenspraak met makers en co-makers, blijft daarmee van groot belang.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Tim Span heeft in zijn onderzoek onder andere aangetoond dat de informatieoverdracht naar en op de bouwplaats belangrijk is. De praktijk leert dat bijvoorbeeld wijzigingen in het werk worden gecommuniceerd via schets. Het gebruik van scanners en email levert een eenvoudige wijze van informatieverstrekking. Het resultaat hiervan is de grote hoeveelheid mondelinge communicatie die nodig is tussen bijvoorbeeld voorman en uitvoerder.

In het onderzoek komt het plaatsen van de randkist aan de orde, wat ook een gebruikelijke taak kan zijn in de sector B&U. De hoeveelheid informatie en de gewenste informatie zijn allerminst gelijk. Er is een verzameling gemaakt van alle informatie die ten behoeve van verschillende taken nodig is. Daarna is gekeken welke informatie daadwerkelijk relevant is. Van sommige tekeningen bleek geen enkele informatie relevant, andere tekeningen bleken slechts gedeeltelijk relevante informatie te bevatten. Geen enkele tekening was in zijn geheel relevant. Dit geldt ook voor maatvoering in een detail. Wanneer de informatie die niet nodig is ook niet verschijnt, dan blijft er maar weinig over. Hierdoor wordt het detail een stuk gemakkelijker en sneller te raadplegen.

4 reacties op “BIM op de bouwplaats werkt sectoroverstijgend!

  1. Interessant artikel over de toepassing van BIM in de praktijk. Ik denk dat niemand in de huidige manier van werken bewust niet relevante informatie aan tekeningen toevoegt. Het zal nog een hele uitdaging worden om deze ‘gewoonte’ te veranderen verwacht ik.

  2. Beste Tim zou jij jouw resultaten op een van onze bijeenkomsten kunnen presenteren voor de E&R Visiegroep de nieuwe kijk op assetmanagement. Wij zijn druk doende met ons programma de komende tijd. Ik kijk uit naar jou reactie. Met innovatieve groet, Cees van Beukering

    Zie http://www.economie-ruimte.nl/E-R-over-inrichting-en-huisvesting/Nieuwe-kijk-op-de-bouw-en-huisvesting/Zorgsector/Verantwoord-exploiteren-van-zorgvastgoed-vanuit-de-optiek-van-de-gebruiker-en-eigenaar-van-vastgoed-als-negen-plus-organisatie/

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.