#Bouwplaats

BIM zoekt mindset

Het kwam al naar voren tijdens het BIM waardenonderzoek en zal nog veel vaker worden bestempeld als belangrijk fenomeen: BIM gaat om de mindset. De mindset om uit het oude stramien te stappen en mee te gaan met huidige technologieën. Niet gemakkelijk, zeker niet als je gewend bent om 30 jaar achtereenvolgend hetzelfde werk te doen, op dezelfde manier en met dezelfde middelen. Waarom veranderen? Is het soms al die jaren niet goed gegaan?

Het is de werkvoorbereider die maar naar tekeningen blijft staren, hier zijn opmerkingen op inkleurt en het proces op traditionele wijze blijft invullen. Welke informatie zie je op de tekeningen en welke informatie zie je in het model? Het besef dat een tekening slechts een doorsnede op een bepaalde hoogte is, doet geen afbreuk aan het feit dat de werkvoorbereider dit overzicht lekker vindt om mee te werken.

Het is de projectleider die maar blijft vragen om tekeningen, terwijl er modellen wordt bedoeld. Met aloude termen als ‘vertekenen’ en ‘tekeningen aanpassen’ lijkt vernieuwing een overschat thema. De projectleider die samen met een verkoper aan tafel zit en praat over het tekenwerk en wanneer dit gereed is voor productie, heeft hopelijk in zijn betoog ook het woord ‘BIM’ verwerkt. Het zijn de vergaderingen, notulen maar ook de wandelgang-gesprekken, waarbij de verwarring ontstaat. Is het BIM of traditioneel?

Het is de ontwerper die enkel leeft naar het moment van uitgifte van tekeningen. Het eindproduct op papier, waarmee kosten gedeclareerd kunnen worden en waarmee aan contractuele verplichtingen wordt voldaan. De tekening is een extract van het model, een weergave van objecten die in het model voorkomen. Een extract vertekenen lukt niet, daarvoor moet het model aangepast worden.

BIM heeft betrekking op allerlei acteurs in het bouwproces. Van al deze verschillende mensen is een nieuwe mindset gewenst. Van de werkvoorbereider, die leert vertrouwen op het model en modeldata. Van de projectleider, die andere termen in de mond neemt en ook zo verwoordt in de notulen. Ook van de ontwerpers, die een nieuwe definitie van ‘uitvoeringsgereed ontwerp’ moeten invullen, de vertaling van deze verwachting in een virtueel gebouwmodel.

Laten we vanaf vandaag starten met het actief benadrukken van BIM en daarbij een nieuwe mindset aanmeten. Vanaf heden staat het model centraal, niet de output in 2d. Laten we terminologieën veranderen, waardoor het woord ‘tekening’ bijna verdwijnt en alleen nog maar van toepassing is wanneer er ook echt geen modelweergave kan worden gegenereerd. Fouten op tekening worden clashes in het gebouwmodel. Stel bij iedere handeling de vraag of er door de komst van BIM iets is veranderd en verander zo nodig de terminologie. Succes!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.