#Bouwplaats

Bimmen met open standaarden

Dura Vermeer heeft één BIM-werkwijze geïntroduceerd, gebaseerd op landelijke en internationale open standaarden. Daarmee is zij de eerste grote ontwikkelende bouwer die haar gehele organisatie en toeleveranciers volgens deze open standaarden informatie en modellen laat aanleveren.

“Nu bestaan er geen BIM-modellen die op exact dezelfde manier zijn opgebouwd. Door één standaard af te spreken, is het direct voor al onze samenwerkingspartners duidelijk welke structuur, opbouw en codering de BIM-modellen moeten krijgen”, legt Jurjen Haitsma, directeur van Dura Vermeer Bouw Zuid West uit. “Voor alle toekomstige opdrachten kunnen ze dezelfde standaard hanteren, wat voorheen nog niet zo was.”

Voordelen

Op deze manier kan er sneller van start worden gegaan met het werken met modellen en het aansturen van de verschillende partijen. Hierdoor ontstaat volgens Haitsma minder misverstanden in de informatieoverdracht. “Bovendien kan iedereen alle modellen goed interpreteren, wordt het makkelijker en leuker bouwen. Plus deze manier van werken levert tijdwinst op voor de gehele keten.”

Ketenbreed

De Bouw Informatie Raad pleit al langer voor een ketenbrede toepassing van BIM als middel om informatie centraal en eenduidig te kunnen delen en hiermee ketenpartners beter te laten samenwerken. Het uiteindelijke doel is een betere (technische) kwaliteit van gebouwen te realiseren. Dankzij de keuze voor het toepassen van open standaarden door Dura Vermeer wordt daar nu de eerste belangrijke stap in gezet.

Eén werkwijze

Alle projecten die Dura Vermeer vanaf nu oppakt, worden op dezelfde manier verwerkt in BIM. De bouwer heeft nadrukkelijk gekozen voor open standaarden omdat ze zich realiseert dat veel samenwerkende partijen ook actief zijn in andere ketens. Dura Vermeer heeft de ambitie hiermee de algemene ontwikkeling van en de innovatie binnen de bouwsector te versnellen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.