#Bouwplaats

Blootstelling aan stoffen checken met online tool

Long Alliantie Nederland en het Longfonds hebben de ‘Werk en longen check’ gelanceerd. Een online test waarmee werknemers kunnen checken of ze op hun werk in aanraking komen met stoffen die mogelijk invloed hebben op hun luchtwegen.

Jaarlijks sterven er 4100 mensen aan beroepsziekten, waarvan 3000 mensen door blootstelling aan giftige stoffen op het werk. Elk jaar komen er nieuwe slachtoffers van beroepsziekten bij. Verschillende longziekten, zoals astma, COPD en longkanker, kunnen worden veroorzaakt of verergerd door blootstelling aan stoffen op het werk. Het gaat dan niet alleen om giftige lasdampen of asbest, ook ogenschijnlijke onschuldige stoffen (schoonmaakmiddelen, houtstof, kleurstoffen etc.) kunnen tot vervelende gezondheidsproblemen leiden.

Mondkapje onvoldoende

Henri Willems bijvoorbeeld heeft astma/COPD en longspasmen door zijn werk. “Als lasser kwam ik dagelijks in contact met stoffen. Ik dacht dat ik met een mondkapje goed beschermd was, maar dat bleek niet het geval. Zelf legde ik de link tussen mijn klachten helemaal niet; zelfs niet toen ik in het ziekenhuis belandde. Werk je met stoffen? Zorg dat je weet wat de risico’s zijn en dat je weet wat je kunt doen om blootstelling te voorkomen.”

Zes vragen

Met de ‘Werk en longen check’ kunnen werknemers aan de hand van zes vragen nagaan of ze op het werk worden blootgesteld aan (gevaarlijke) stoffen en of dit mogelijk effect heeft op de longen. De check geeft inzicht in de risico’s en geeft maatregelen aan die helpen om blootstelling te voorkomen. De tool bevat factsheets met branche-specifieke informatie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.