#Bouwplaats

Bouw IDpas voor iedereen op de bouwplaats

Een van de uitkomsten van de nieuwe bouw-cao is de Bouw IDpas die per 1 januari 2016 moet worden ingevoerd. Alle arbeidskrachten op een bouwplaats, dus ook zzp’ers en uitzendkrachten, hebben vanaf volgend jaar zo’n pas nodig.

Cao partijen hebben ruim anderhalf jaar gewerkt aan de ontwikkeling van deze pas, samen met de Belastingdienst en de Inspectie SZW. Minister Asscher stimuleert in sectoren met veel schijnconstructies – waaronder de bouw – de invoering van de IDpas.

Gekoppeld aan project

De pas is een van de afspraken uit het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao. Als dit resultaat wordt goedgekeurd, moeten alle arbeidskrachten vanaf volgend jaar een dergelijke pas hebben. Zij moeten dan door de werkgever worden aangemeld en gekoppeld aan het project waar ze gaan werken. Wie geen pas heeft komt de bouw niet op. Het moet op die manier duidelijk worden wie voor welke aannemer, welk uitzendbureau of welk buitenlands bedrijf werkt. Maar de pas geeft ook helderheid over het soort contract, over vakbekwaamheid en veiligheidscertificering, en over bijvoorbeeld de juiste afdracht van pensioenpremies..

Bekijk hier een filmpje over de pas:

https://www.youtube.com/watch?v=viNX79rfsIU

3 reacties op “Bouw IDpas voor iedereen op de bouwplaats

  1. als ze het nu eens makkelijker maakte ipv al die rot regels. Ze weten niet wat ze allemaal moeten verzinnen!! Allemaal die uurlonen weer omhoog en de lage landen arbeiders op een lager pitje. CRISIS!

  2. Weer zo’n regel die het voor ons moeilijker, duurder en administratief zwaarder belastend maakt om klussen aan te nemen.
    Hoe verzinnen de hoge heren het!?

  3. De bedoeling is vast goed maar als je kijk privacy is dit project naar mijn mening twijfelachtig. Daarnaast vraag ik me af hoe dit in zijn werk gaat bij kleine bouwplaatsen van 2 a 3 mensen ? Hoe zit het met toename/ afname van administratieve lasten voor zzp en hun opdrachtgevers ?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.