Het bouwhek bestaat 50 jaar. In 1966 begon Heras als eerste fabrikant in de wereld met de gestandaardiseerde productie van gaashekken voor tijdelijk gebruik. Eind dit jaar passeert de fabrikant de grens van 1 miljoen hekken op jaarbasis. Dat is een hekwerklijn van 3.500 kilometer. Langer dan de snelweg van Kopenhagen tot Lissabon (3.060 kilometer), zo rekent Heras voor.
De bouwhekken zijn een vaste waarde in 24 landen. Zelfs de organisatie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro komt in Oirschot winkelen voor 50 km tijdelijke hekken. Hans Welting, algemeen directeur Heras Mobile Fencing & Security, over de verovering van Europa met een 100% Nederlandse vinding: “Onze doelgroepen uit de bouw en event-sector kiezen voor een stabiele bedrijfsvoering, goede hekken en betrouwbare logistiek.”
Aansprakelijkheid

Het mobiele hek is met zijn 50 jaar verrassend jong. Tot de jaren 60 zijn houten schotten en/of prikkeldraad gebruikelijk. In Nederland komt de wettelijke aansprakelijkheid voor ongelukken op de bouwplaats bij de bouwer of aannemer te liggen. Heras-oprichter Frans Ruigrok besluit in 1966 direct tot de seriematige productie van tijdelijke hekken voor het beveiligen van bouwplaatsen. Welting, sinds 1979 verbonden aan Heras: “De vulling destijds was van harmonicagaas. Een buis in het midden zorgde voor extra versteviging. De eerste frames waren 2 meter hoog en 3,5 meter breed, een formaat dat nu overal in Europa de standaard is.”
Shell ‘bepaalde’ formaat
Het ontstaan van het formaat – 2 meter hoog en 3,5 meter breed – is een mooie anekdote. Na herstelwerkzaamheden aan de vaste hekken bij Royal Dutch Shell komt een partij buizen van 6 meter retour. Welting: “Met wat passen en meten werd meteen van de nood een deugd gemaakt: de eerste bouwhekframes werden 3,5 x 2 meter. Bij hergebruik van de Shell-buizen zou het ‘verlies’ dan maar 0,5 meter zijn (6 minus 3,5 minus 2 is 0,5, red.). En de 3,5 x 2 meter bleken voor de montage een nog net handzaam formaat.”
Synoniem voor hekwerk
Over de marketing in de jaren 60: “Het nieuwe aanbod zou vanzelf vraag creëren, zo redeneerde Ruigrok. Hij voorzag de eerste hekken meteen van naambordjes en ze gingen als warme broodjes over de toonbank. Eind jaren 70 rolde het miljoenste hek van de band. Heras werd een synoniem voor hekwerk. In Frankrijk en België bestaat het woord voor bouwhek niet eens. Daar bestellen ze ‘een heras’.”
50 jaar in vogelvlucht
- 1966: Heras besluit als eerste in de wereld tot het gestandaardiseerd produceren van tijdelijke hekwerken.
- 1989: het eerste bouwhek zoals we het nu kennen; met staalmatvulling voor meer stijfheid en zekerheid.
- 1999: de Heras M500 Anti Climb wordt de nieuwe wereldstandaard. Qua levensduur én veiligheid: het hek is door de nauwe aswijdte en de overstekende draadeinden niet te overklimmen. 2002: Anti Climb bouwhekken met voeten van gerecycleerd kunststof en high security klem.
- 2007 (Nederland) en 2009 (België): introductie totaalconcept voor mechanische en draadloze elektronische bouwplaats-beveiliging.
- 2009: tijdelijke draadloze inbraak- en branddetectie voor de bouwkeet en de afbouwfase.
- Certificaat CO2 Bewust niveau 3.
- 2014: completering tijdelijke toegangscontrole: mobiele schuifpoort, draaipoort, slagboom en mobiel tourniquet.
- 2016: eigen fabrieken in België, Frankrijk en Tsjechië produceren 1 miljoen bouwhekken op jaarbasis. Zelfs de organisatie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro komt in Oirschot winkelen voor 50 km tijdelijke hekken.
Vanaf 1966 met Heras hekwerk gewerkt, ben 37.5 jaar in Hendriks bouwbedrijf werkzaam geweest als project leider goede ervaring met het hekwerk