#Bouwplaats

Bouwkringloopcontainer voor overblijvende bouwmaterialen

Fatma Koşer Kaya, wethouder van onderwijs, economie, milieu en cultuur in Amersfoort, opent de bouwkringloopcontainer. Foto: Van Wijnen

Van Wijnen heeft een ‘bouwkringloopcontainer’ geplaatst op de bouwplaats van het project Hogekwartier in Amersfoort. Hierin worden overblijvende bouwmaterialen verzameld, die anders weggegooid worden. De Amersfoortse bouwkringloopwinkel KLUS haalt deze op en verkoopt ze aan doe-het-zelvers.

15% van al het bouwafval is nieuw materiaal. Toch verdwijnt het nog te vaak in de afvalcontainer. Om die reden is in december vorig jaar de allereerste Bouwkringloopwinkel KLUS geopend. Daar zijn intussen al 50.000 bouwartikelen verkocht, met als resultaat 40 extra werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door meer hergebruik levert dit ook nog een serieuze besparing aan grondstoffen en CO2 uitstoot op, zo bericht Van Wijnen.

Mieke Bleij van KLUS: “De ‘zo goed als nieuwe’ spullen zijn zeer in trek bij veel doe-het-zelvers die bij KLUS hun bouwmaterialen kopen. Uit onze eerste ervaringen blijkt dat de grootste stroom komt van particulieren, deels via afvalverwerker ROVA of het ophaalsysteem van de kringloopwinkel. Maar het ‘redden’ van materialen uit de grotere projecten in de professionele bouwsector is weer een hele andere uitdaging. Daarom zochten we een samenwerking met een bouwbedrijf. Fijn dat Van Wijnen hiervoor open staat.”

Kleine restpartijtjes

De bouwsector werkt tegenwoordig zo efficiënt, dat het inzamelen zorgvuldig in de processen moet worden ingepast. “Bij Van Wijnen werken we al lang ‘lean en mean’. Met andere woorden: we werken nauw samen met onze leveranciers om afval te vermijden of te beperken. Het streven is 0% afval en we experimenteren nu al met circulair bouwen.” aldus Dick van Ginkel, regisseur duurzaamheid en innovatie bij Van Wijnen. Toch zal er voorlopig nog materiaal overblijven, meestal in kleine restpartijtjes. Bouwbedrijven bestellen soms iets te veel om te voorkomen dat er nabesteld moet worden. De bouwkringloop-container kan hopelijk een groot deel van dat materiaal een goede bestemming geven.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.