#Bouwplaats

Bouwlocatie Lelystad gebruikt als woonruimte

Bouwvakkers op een bouwlocatie in de gemeente Lelystad gebruikten hun werkplaats om te wonen en te slapen. Ook huisdieren verbleven tussen de bouwmaterialen. De bouwlocatie is direct gesloten. De controle werd uitgevoerd door de Inspectie SZW, de Nationale Politie Lelystad, het Samenwerkingsplatform Arbeidsmigranten en COVID-19 (LOT-C) en de gemeente Lelystad.

De Inspectie SZW trof op locatie achttien bouwvakkers aan, waarbij twee van hen geen vergunning hadden om überhaupt hier te werken. Het ging om een Georgiër en een Rus. De overige aangetroffen bouwvakkers kwamen uit Oekraïne en Wit-Rusland. Vanwege het ontbreken van papieren is het op dit moment nog niet duidelijk of de werkgever hen legaal hier heeft laten werken.

Verbouwing

Op de bouwlocatie verandert een groot kantorencomplex naar appartementen. Het was niet de eerste keer dat de Inspectie SZW hier een controle deed. In december 2019 constateerde de Inspectie al dat er bouwvakkers woonden. Toentertijd is al duidelijk gemaakt aan de opdrachtgever dat dit niet is toegestaan.

De verwondering was dan ook groot van de inspecteurs dat zij wederom op de bouwlocatie matrassen aantrof. Er lagen kleren, schoenen en de was hing te drogen. Bijzonder was dat er door de bouwvakkers hamsters hielden als huisdier, gezien de kooien en diervoeding die er lagen.

Asbest

De inspectie vermoedt dat er ook op ondeskundige wijze asbest is verwijderd op de bouwlocatie en dat het om een illegale asbestsanering ging. Deze werkzaamheden waren niet gemeld.

De verblijfslocatie van de bouwvakkers was verre van veilig. Elektriciteitskabels hingen overal los en waren ondeugdelijk aangelegd. Reden voor de Inspectie SZW om de hele bouwlocatie af te sluiten. Daarnaast doet de Inspectie SZW nader onderzoek naar overtredingen van de arbeidsomstandigheden, of het minimumloon wel werd betaald en of er niet te lang werd gewerkt.

De controle ging in overleg met het Samenwerkingsplatform Arbeidsmigranten en COVID-19. Sinds 1 september 2020 werken diverse organisaties als Inspectie SZW, GGD, Veiligheidsregio en NVWA samen om misstanden van woon-, werk- en vervoersomstandigheden van arbeidsmigranten efficiënt en effectief aan te pakken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.