#Bouwplaats

Bouwplaats gevaarlijkste werkplek

Bouwplaatsen zijn de gevaarlijkste plekken om te werken. Dat blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tussen 1996 en 2011 zijn bijna 1.200 mensen op hun werk om het leven gekomen, van wie 380 in de bouw.

Bouwvakkers worden meer dan veel anderen blootgesteld aan risico’s, is de overtuiging van Charley Ramdas, vicevoorzitter FNV Bouw. “Ze werken met grote machines en zware voorwerpen, vaak op hoogte. Dat ze meer risico lopen dan mensen die achter een bureau zitten, bespreekt voor zich.”

Bonden en werkgevers werken al jaren aan vergroting van de veiligheid. Volgens Ramdas zijn de taken op de bouwplaats door de jaren heen steeds complexer verdeeld geraakt. “Een opdrachtgever huurt een aannemer in, die het werk uitbesteedt aan onderaannemers, die het op hun beurt doorschuiven en doorschuiven. Uiteindelijk komt de opdracht terecht bij onder andere zzp’ers. Onderwerp wordt steeds onduidelijker wie er voor de veiligheid verantwoordelijk is, waardoor waarborging ervan zomaar tussen wal en schip terecht kan komen.”

Nationale Schildersvakprijs 2020

Daar komt bij dat er meer mensen uit andere landen op Nederlandse bouwplaatsen werken. Mensen die niet of nauwelijks Nederlands of Engels spreken. Door gebrekkige communicatie bestaat het gevaar dat ze informatie over de risico’s niet meekrijgen. “Bovendien komen dergelijke bouwvakkers soms uit landen waar minder nauwkeurig met de veiligheidsvoorschriften wordt omgegaan.”

Behalve de bouw blijken ook de landbouw en visserij gevaarlijk. Die eisten bij elkaar 238 levens, 20 procent van het totaal. In de industrie kwamen tussen 1996 en 2011 222 mensen om het leven (18,7 procent).

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.