#Bouwplaats

Bouwplaats-ID op lange baan

De invoering van het pasje dat iedereen op de bouwplaats bij zich moet hebben, de Bouwplaats-ID, is onzeker geworden. Werkgevers en werknemers in de bouwbranche zijn het oneens over de uitvoering en vooral over het delen van informatie.

De onenigheid wordt door FNV Bouw naar buiten gebracht. Zo’n 2,5 jaar sloot de bouwbranche een veelomvattende cao, waar de invoering van de Bouwplaats-ID deel van uitmaakte. De partijen staat een pas voor ogen die al het personeel van alle onderaannemers en ook alle flexkrachten, inleners en zzp’ers bij zich moeten hebben. De pas moet allerhande gegevens bevatten over de medewerker, van certificaten en diploma’s tot arbeidsrelatie. Het idee is dat er makkelijker gecontroleerd kan worden op illegale arbeid, uitbuiting en schijnzelfstandigheid.

Naleving

De bonden willen een centrale registratie bij een onafhankelijk bureau en willen ook dat het Bureau Naleving, een gezamenlijk bureau van werkgevers en werknemers dat moet toezien op naleving van de cao, toegang heeft tot de gegevens. De werkgevers willen veel minder ver gaan. Zij willen de uitgifte van passen en het beheer van de gegevens in de handen van de individuele werkgevers houden en het Bureau Naleving geen toegang geven tot de data. De onderhandelingen over de Bouwplaats-ID zijn daarmee in een patstelling gekomen, waarmee invoering onzeker wordt.

1 reactie op “Bouwplaats-ID op lange baan

  1. Gelukkig is de oplossing er al wel voor de bouw.
    De Bouwpas heeft alle wet-regelgeving opgenomen in 1 systeem.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.