#Bouwplaats

Braziliaans verband in bakstenen metselwerk

Voorbeeld van Braizliaans verband met enkele lagen.

Braziliaans verband, in België Claustra-verband genoemd, is een opengewerkt metselwerkverband. In veel opzichten kan het beschouwd worden als stootvoegloos metselwerk met (erg) brede open stootvoegen. Maar het is geen gewoon metselverband en daarom gelden er extra voorwaarden bij de toepassing van dergelijke grote open stootvoegen.

In Aannemer 4/2021 is het door ons geschreven artikel  ‘Hoe maak je stootvoegloos metselwerk’ gepubliceerd. In dat artikel staan specifieke uitgangspunten voor stootvoegloos metselwerk en wij zullen daar in dit artikel herhaaldelijk naar verwijzen.

Stootvoegloos metselwerk mag op veel vlakken volledig beschouwd worden als metselwerk met gevulde stootvoegen. De druksterkte mag volledig overeenkomstig metselwerk met gevulde stootvoegen bepaald worden volgens de Nationale Bijlage van NEN-EN 1996-1-1. Enkel in de NEN-EN 1996-3 wordt hieraan toegevoegd: ‘Wanneer de stootvoegen niet zijn gevuld, kunnen voor de druksterkte van metselwerk de tabellen zijn gebruikt, maar behoort wel te zijn nagegaan dat geen horizontale belastingen zullen optreden die door het metselwerk zouden kunnen worden opgenomen.’

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.