#Bouwplaats

Bunkers ombouwen om in te wonen

In Duitsland worden steeds meer oude bunkers uit de Tweede Wereldoorlog omgebouwd tot woningen. Pionier Rainer Mielke (architect) nam voor een prikje een bunker over in een sjieke buurt van Bremen, onder de voorwaarde dat die nog steeds gebruikt mocht worden bij een aanval.

Hij slaagde erin om ramen te boren in de muren en er een leuk penthouse bovenop te bouwen. ”Voordeel is dat je vrij kunt indelen want er zijn geen dragende muren”, zei Mielke. ”Maar het nadeel is dat verbouwen erg lastig is en speciale kennis vereist.”

Steeds meer Duitsers besluiten om te verhuizen naar een bunker. Dat meldt Nu.nl. De Duitse overheid heeft zo’n 220 betonnen bunkers in de verkoop gezet, vanwege de hoge onderhoudskosten. Tot dusver zijn 50 stuks verkocht.

Vertienvoudigd

Mielkes architectenbureau Mielke+Freudenberg heeft inmiddels 13 andere bunkers verbouwd. De prijs is inmiddels wel vertienvoudigd. Bij veilingen moeten kopers volgens BIMA soms wel 400.000 euro neerleggen. Daar komt dan nog soms eenzelfde bedrag bij voor de verbouwing.

Lees meer op Nu.nl

Video

Bekijk een interview met architect Rainer Mielke

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.