#Bouwplaats

De consument en garanties op nieuwbouw

In een aantal artikelen kijk ik mee met een consument die een seriematige nieuwbouwwoning koopt. Het leek mij interessant om dit eens vanuit het klantperspectief te bekijken.

In één van mijn eerdere artikelen besprak ik het feit dat een consument niet voldoende technische informatie ter beschikking krijgt en dat bijvoorbeeld detaillering en bestek ontbreken. Naderhand is mij uitgelegd dat hier een goede reden voor is (dank voor de reactie!). De verklaring luidde: je kunt mensen van alle mogelijke soorten informatie voorzien, maar het leidt waarschijnlijk alleen tot meer vragen. Terwijl het al een ingewikkeld proces is.

Voor deze redenering is zeker iets te zeggen. Toen ik bijvoorbeeld met de in mijn serie columns genoemde woningkoper Jos het juridische document Koop-Aannemingsovereenkomst doornam (veel informatie), leidde dit inderdaad tot veel meer vragen dan antwoorden.

Garanties

Dan toch nog even een blik op de technische garanties die een koper van een nieuwbouwwoning krijgt. Uit nieuwsgierigheid ben ik eens met Jos gaan kijken op welke onderdelen hij garantie krijgt en voor welke periode. Voor deze informatie hebben wij de site www.bewustnieuwbouw.nl geraadpleegd. Overigens een interessante informatiebron voor consumenten als het gaat over nieuwbouwwoningen en de overweging tot aanschaf daarvan.

Hoe lang heeft Jos garantie op zijn nieuwbouwhuis? De eerste drie maanden na de oplevering vallen de geconstateerde gebreken nog onder de oplevering. Na deze drie maanden gaat de garantie in. In principe geldt een garantietermijn van zes jaar op het nieuwbouwhuis. Voor enkele onderdelen gelden kortere termijnen. Voor ernstige gebreken geldt een garantietermijn van tien jaar. Een gebrek kan ernstig worden genoemd als de constructie is aangetast en/of het huis ongeschikt is geraakt voor bewoning. Fouten in de (paal)fundering of scheuren in de muren zijn voorbeelden van ernstige gebreken.

De garantietermijn van zes jaar geldt in ieder geval voor het metselwerk en lekkages, terwijl de garantie op de technische installaties over het algemeen twee jaar betreft. Op onderdelen als schilderwerk, hang- en sluitwerk en sanitair heeft de consument een garantie voor 1 jaar. De garantie geldt alleen bij normaal gebruik en onderhoud.

Onder de nieuwe wetgeving?

Volgens het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen kan straks de aansprakelijkheid voor de aannemer na oplevering groter worden. Hij moet dan aantonen dat het product wel correct is afgeleverd. Deze aansprakelijkheid kan echter niet tot in lengte van dagen duren. Er zijn diverse partijen die pleiten voor eenzelfde lengte van aansprakelijkheidstermijn als die van de huidige garantietermijnen. Dit wordt echter pas duidelijk rondom het tijdstip van definitieve invoering van de Wet kwaliteitsborging.

Bert Videler helpt bouwbedrijven met kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

www.bouwkwaliteitcoach.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.