#Bouwplaats

Decibelmeter-app meet lawaai op werkplek

Vakbond FNV heeft een gratis te downloaden Decibelmeter-app ontwikkeld waarmee werknemers zelf kunnen meten of er op hun werkplek sprake is van te veel lawaai.

Meer dan een half miljoen mensen hebben dagelijks te maken met schadelijk geluid op hun werk, oftewel 7 procent van de Nederlandse werknemers. De FNV wil werknemers wijzen op dit risico en hen helpen om dit probleem beter bij hun leidinggevende onder de aandacht te brengen. De app geeft direct direct advies over gehoorschade op de werkvloer.

Sluipenderwijs

In Europa staat 30 procent van de Europese werknemers meer dan een kwart van de werktijd bloot aan schadelijke geluidsniveaus. “Dit risico zorgt nog steeds voor een heleboel ellende. Gehoorschade is één van de meeste gemelde beroepsziekten, in 2011 waren er bijna 3000 van deze meldingen. Doof worden vanwege te veel herrie op je werk gaat veelal sluipenderwijs en is onomkeerbaar”, zegt Wim van Veelen, beleidsmedewerker FNV In Beweging. Doofheid kan leiden tot een isolement of depressiviteit. “Te veel lawaai op je werk kan leiden tot een constante hoge fluittoon in het oor, er zijn mensen die daar totaal door instorten. Je kunt die piep niet even uitzetten; onnodige gehoorschade moet worden uitgebannen. En daar helpen we werknemers graag bij” , aldus Van Veelen.

Wettelijke norm

De FNV Decibelmeter laat aan werknemers zien of hun werkgever de wet overtreedt. Van Veelen: “De app laat duidelijk zien of de wettelijke norm van 80 Decibel wordt overtreden. Als dit het geval is kan een werknemer dit aankaarten bij zijn werkgever en die moet dan passende maatregelen nemen. De app is hierbij een steun in de rug.”

De FNV Decibelmeter is gratis verkrijgbaar in de app-store voor zowel de iPhone als Android-toestellen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.