#Bouwplaats

Discipline

In mijn dagelijkse werk voor Eisma Bouwmedia heb ik nauwelijks persoonlijke beschermingsmiddelen nodig. Veiligheidsschoenen en een helm liggen standaard in mijn auto voor bouwplaatsbezoek dat ik af en toe doe, dat wel. En toegegeven: op hete zomerdagen snak ik soms naar een halfgelaatsmasker met zuurstoftoevoer. Maar verder, nee.

Anders is dat in het weekend. Ik breng in mijn vrije tijd heel wat uurtjes door op pop- en festivalpodia en in repetitieruimtes. Ik maak muziek. Cocktailjazz is dat allerminst. Wapperende broekspijpen, daar gaan we voor. Het zal u daarom niet verbazen dat het geluidsniveau dat ik met mijn bandmaten produceer de door de Arbowet toegestane decibelnorm ruimschoots overschrijdt.

Ik heb bijna 10 jaar in bandjes gespeeld zonder gehoorbescherming te dragen. Een paar jaar geleden realiseerde ik me hoe dom dat is. Het is simpel: als ik niet op mijn 45ste een constante piep in mijn oren wil hebben, moet ik nu voorzorgsmaatregelen nemen. Oordoppen dragen dus. Een dikke 20 decibel van het geluid af. Ik ken geen serieuze muzikant in mijn omgeving die dit persoonlijke beschermingsmiddel niet gebruikt.

In de bouw lijkt het zo ver nog niet te zijn, als ik de Inspectie SZW mag geloven. Nog te vaak valt er wat aan te merken op het gebruik van pbm’s. Daarom trekken de inspecteurs eind deze maand het land in voor controles. Niemand zit natuurlijk te wachten op een geldboete, maar het draait om meer dan dat. Dat is iets dat werkgevers, maar zeker ook werknemers moeten beseffen. Eigen verantwoordelijkheid graag; het is voor je eigen bestwil. Iedereen ook wel waarom je pbm’s moet gebruiken. Het draait alleen om de discipline om dat ook echt te doen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.