#Bouwplaats

Duurzame inzetbaarheid financieren met MDIEU-subsidie

Werkgevers kunnen tot en met 30 november 2023 MDIEU-subsidie aanvragen. (foto: Shutterstock)

Zoek je een manier om de activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers verbeteren te kunnen financieren? Werkgevers kunnen nu individueel MDIEU-subsidie aanvragen. De Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden is per 1 september 2023 namelijk verruimd.

Omdat mensen steeds langer leven, stijgt de pensioenleeftijd. Er moet langer worden doorgewerkt tot aan de ‘oude dag’. Wel op een gezonde manier, vindt het kabinet. Ook door mensen die fysiek zwaar werk doen. Hoe? Door te investeren in duurzame inzetbaarheid. Zoals het nemen van maatregelen op de werkvloer om veilig en gezond te kunnen werken, een verlofregeling aan te bieden en/of bijscholing te stimuleren. Activiteiten waaraan een prijskaartje hangt. En dat kan zomaar een drempel zijn om er überhaupt aan te beginnen.

MDIEU-subsidie

Reden voor het kabinet om al in 2021 de MDIEU-subsidie in het leven te roepen. Een tijdelijke Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden, waarvoor tot en met 2025 964 miljoen euro beschikbaar is. Geld dat ook kan worden ingezet voor uitkeringen van werkgevers aan werknemers die het niet volhouden tot de AOW-leeftijd en eerder willen stoppen. Bijvoorbeeld vanwege de zwaarte van het werk. Waar eerst alleen sectorale samenwerkingspartners aanspraak konden maken op deze financiële ondersteuning, is per 1 september 2023 een extra aanvraagtijdvak voor individuele werkgevers geopend. Het subsidieplafond: 82,5 miljoen euro.

Spelregels

Ben je werkgever, wil je de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers verbeteren en zoek je een manier om de activiteiten daarvoor te financieren, dan kun je tot en met 30 november 2023 MDIEU-subsidie aanvragen. Bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met een minimum subsidiebedrag van 75.000 euro. Wel zijn er een paar spelregels. Zo moeten werkgevers zelf altijd een deel van de subsidiekosten betalen: 50 procent eigen bijdrage voor de activiteiten ter bevordering van duurzame inzetbaarheid en 75 procent voor vervroegde uittreding (RVU). Wie investeert in duurzame inzetbaarheid kan ook subsidie krijgen voor werknemers die eerder willen stoppen met werken. Anders niet.

Activiteitenplan

Voor de subsidieaanvraag zelf moet ook het één en ander gebeuren. Werkgevers stellen samen met werknemers een activiteitenplan op en voegen een (bedrijfs-)analyse toe. Daaruit wordt duidelijk wat de knelpunten binnen de organisatie zijn rondom duurzame inzetbaarheid en zwaar werk, en wat er voor nodig is om medewerkers zo veel mogelijk gezond werkend hun pensioen te laten bereiken. Hiervoor is overigens ook subsidiegeld beschikbaar. Bijvoorbeeld om externe deskundigheid in te huren.

Nu nog geen plannen om de duurzame inzetbaarheid van je mensen te verbeteren? Ook in 2024 wordt er een aanvraagtijdvak voor individuele werkgevers geopend. Wanneer precies en hoe hoog het subsidieplafond dan is, is nog niet duidelijk.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.