#Bouwplaats

Eén loket voor open BIM-standaarden

Eind 2014 moet er één loket zijn voor het beheer en de ontwikkeling van open BIM-standaarden in Nederland. Samen met buildingSMART Benelux, CROW, ETIM, Geonovum, S@les in de Bouw, SBRCURnet en STABU, heeft de Bouwinformatieraad (BIR) hiertoe onlangs besloten.

Op dit moment vindt de ontwikkeling en het beheer van die standaarden nog bij verschillende partijen plaats. Omdat de bouwsector het Bouwwerk Informatie Model (BIM) steeds meer integraal gebruikt, is het in samenhang verder ontwikkelen van de standaarden noodzakelijk, zo meldt de raad. Dit geldt ook vanuit internationaal perspectief, om aansluiting op de Europese ontwikkelingen te verzekeren.

Informatie duurzaam (her)gebruiken

Open BIM-standaarden zijn cruciaal voor het succes van het gebruik van BIM in de Nederlandse bouwsector. Alleen met dit soort standaarden is het mogelijk om informatie duurzaam te (her)gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat er software-onafhankelijk en leveranciersonafhankelijk kan worden gewerkt.

Communiceren over de standaarden

Omdat de kennis van open BIM-standaarden nog volop in ontwikkeling is, krijgt het nieuwe loket ook een voorlichtende functie. Naast de ontwikkeling en beheer van de standaarden, gaat het loket ook communiceren over de standaarden en kan de bouw hier straks terecht met vragen.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om een extra organisatie in het leven te roepen. De betrokken instellingen blijven zelfstandig en krijgen in het loket ieder een eigen rol. De bestuurlijke vorm staat nog niet vast en wordt onderzocht.

De Bouwinformatieraad

In de Bouwinformatieraad zijn vijf geledingen van de bouwkolom vertegenwoordigd:

  1. Opdrachtgevers
  2. Opdrachtnemers
  3. Ingenieursbureaus
  4. Installateurs
  5. Architecten

Elke geleding heeft twee vertegenwoordigers in de BIR. De leden vertegenwoordigen zowel de branche als hun bedrijf. Hun taak houdt in:

  • op de praktijk gerichte afspraken te maken, die het sectorbelang dienen;
  • deze afspraken binnen hun branche implementeren.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.