#Bouwplaats

Eén meld-app voor ons allemaal

Peter Koenders (Koenders Totaalbouw). (Foto: Henk Riswick)

Aan elk dodelijk ongeval in de bouw gaan 30.000 onveilige situaties vooraf. Willen we minder dodelijke ongevallen, dan moeten we beginnen die onveilige situaties te verminderen.

Als we op een bouwplaats aan het werk zijn en er gebeurt iets onveiligs, dan is de communicatie daarover vooral intern gericht. Eigenlijk gek, want er werken heel veel verschillende mensen op onze bouwplaats. Ja: er is soms een start-werkvergadering waar alle partijen bij elkaar zitten en waar ook veiligheid ter sprake komt, maar toch: als er daadwerkelijk iets gebeurt, dan wordt dat alleen maar teruggekoppeld via onze eigen mensen. Terwijl het eigenlijk zo zou moeten zijn dat iedereen die op een bouwplaats komt en iets constateert, daar iets mee moet kunnen. Gelijkwaardigheid in melden van onveilige situaties voor iedereen op de bouwplaats. Ongeacht waar en ongeacht of dat nu bij de BAM of bij Koenders Totaalbouw is.

In dat licht wordt er gewerkt aan een uniforme meld-app voor de hele bouw. Daarmee kan straks iedereen melding maken van een onveilige situatie, die vervolgens wordt opgepikt door de verantwoordelijke op het project, bijvoorbeeld de uitvoerder. Als wij een veiligere bouwsector willen, is dit een belangrijke stap daarin.

Het gaat hierbij niet om klikken, om mensen een hak te zetten. Het moet een leerproces op gang brengen. Het belangrijkste is dat er een gesprek komt naar aanleiding van zo’n melding. Zien we dit juist? Is dit een onveilige situatie? Zo ja, dan kan de uitvoerder dit oppakken en oplossen. En de melding is compleet zo gauw degene die de melding heeft gekregen het heeft opgepakt. Opgelost is het dan misschien nog niet altijd, maar het is wél opgepakt, het gesprek is aangegaan, en dát is het belangrijkste. Zó verbeteren we de bouw.

Om dit te laten functioneren moet het een uniforme app zijn waar iedereen die op een bouwplaats komt mee werkt. Het initiatief is genomen door de Governance Code, waarin grote bouwbedrijven zijn vertegenwoordigd. Als Taskforce Veiligheid & Arbeidsomstandigheden van Bouwend Nederland staan wij hier volledig achter.

De app wordt bouwbreed ingezet: op grote projecten, maar ook op kleinere werken. Kleinere aannemers, onderaannemers en zzp’ers moeten er ook gebruik van kunnen maken. Daarom moet deze app gratis zijn, zodat hij laagdrempelig is in gebruik. Als het werken met zo’n app kosten met zich meebrengt, dan gaan veel bedrijven ‘m niet gebruiken. Terwijl de kracht juist moet zijn dát iedereen ‘m gebruikt. Op die manier vergroten we het lerend vermogen van de bouw en wordt de bouw veiliger.

Peter Koenders is directeur van Koenders Totaalbouw en voorzitter van de Taskforce Veiligheid & Arbeidsomstandigheden van Bouwend Nederland. De ambitie: nul doden in de bouw.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.