#Bouwplaats

Eerste circulaire BouwHub in Amsterdam

In het Westelijk Havengebied van Amsterdam wordt door VolkerWessels Bouwmaterieel en Beelen de eerste circulaire BouwHub opgezet.

De circulaire BouwHub wordt op de nieuwe locatie van Beelen aan de Ankerweg in Amsterdam gevestigd. De locatie is circa 10 hectare groot, waarvan in eerste instantie circa 2 hectare wordt gebruikt als BouwHub. Dit volume is in de toekomst eenvoudig uit te breiden in de nieuwbouwontwikkeling. De locatie is watergebonden: transport van materiaal, materieel en mensen over water behoort tot de mogelijkheden. Dit biedt kansen voor de Metropoolregio van Amsterdam (MRA) om haar binnenstedelijke logistiek duurzaam te optimaliseren en haar CO2 footprint te verlagen.

BouwHub Utrecht

VolkerWessels Bouwmaterieel heeft de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan op het gebied van binnenstedelijke bouwlogistiek. In Utrecht wordt al jaren gewerkt met een BouwHub aan de rand van de stad. Vanuit hier wordt het totale logistieke proces van de bouwketen – van leverancier tot bouwplaats – gemonitord en gecoördineerd. De leveranciers worden zonder wachttijden gelost, de leveringen worden geconsolideerd tot dakpakketten en worden op de meest slimme manier naar de bouwprojecten in de binnensteden vervoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van open data. Op de BouwHub worden ook producten geprefabriceerd en het dient als parkeerplaats van waaruit de bouwplaatsmedewerkers naar de bouwplaats worden gebracht.

Hergebruik materialen

Daar waar VolkerWessels Bouwmaterieel de totale logistiek in de bouwketen coördineert, zorgt Beelen voor circulariteit door reststromen terug te brengen in de materiaalkringloop. Beelen groeide in ruim 25 jaar uit tot grootste, duurzame aannemer in de sloopsector. Samen met opdrachtgevers en partners werkt Beelen aan het hoogwaardig hergebruiken van materialen en bouwstoffen die vrijkomen bij haar projecten. Beelen zet momenteel vol in op digitalisering. Hierdoor zullen vraag en aanbod van gebruikte bouwmaterialen steeds beter op elkaar worden afgestemd. Dankzij de circulaire BouwHub en het ter plekke verwerken van vrijgekomen reststromen tot nieuw bouwmateriaal, wordt de afstand die materiaal aflegt tot een minimum beperkt. Bij de verwerking zullen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid en ingezet.

Hoewel een initiatief van VolkerWessels en Beelen is de BouwHub inmiddels een whitelabel concept. Dat houdt in dat alle partijen, bouwers en toeleveranciers, gebruik gaan maken van de faciliteiten.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.