#Bouwplaats

Eerste hout-aluminium kozijnen en deuren gecertificeerd voor brand -en rookwerendheid

Een brandwerendheidtest van een houten-aluminium kozijn iin het lab van Peutz. (foto WEBO)

De hout-aluminium kozijn- en deursystemen van WEBO zijn als eerste succesvol gecertificeerd voor brand -en rookwerendheid. Deze primeur wordt volgens de kozijnen- en deurenfabrikant uit Rijssen bevestigd door de certificerende instantie SKH. Daarmee voldoet dit product aan een aantoonbare brandwerendheid van 30, 45 en 60 minuten en een rookwerendheid van S200/SA.

WEBO hecht veel waarde aan deze CE-certificering volgens de Europese norm NEN-EN-1634-1 voor brandwerendheid en NEN 6075 voor rookwerendheid. “Voorheen testten we de brand- en rookwerendheid van de hout-aluminium kozijnen en deuren altijd projectspecifiek, maar daarna bleven er toch veel vragen hangen bij de klanten. Is zo’n projectspecifieke brandtest wel vereist, vroeg menigeen zich af. De CE-certificering maakt het mogelijk om aan de voorkant van het bouwproces te laten zien dat aan de brandeisen is voldaan. Bovendien hebben klanten meer zekerheid, vooral met het oog op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die strenge eisen stelt aan de bouwkwaliteit en de verantwoordelijkheid van bouwbedrijven vergroot”, verklaart Job Huisman, Sales Binnendienst bij WEBO.

Hoogbouw

De brand- en rookwerendheidseisen worden steeds strenger, met name in hoogbouwprojecten waarbij de opdrachtgever en brandweer hoge eisen stellen aan bescherming tegen branddoorslag- en overslag. Aangezien WEBO veel hout-aluminium deuren en kozijnen toepast in dit marktsegment wil de Rijssense timmerfabrikant alleen producten aanbieden die van tevoren al aan deze strenge eisen voldoen. “Dit garandeert de veiligheid van gebouwen en hun bewoners èn de naleving van wettelijke voorschriften en normen in de bouwsector”, aldus Huisman.

De brandtesten voor zowel de draai-kiep kozijnen en de deuren zijn uitgevoerd in het laboratorium van Peutz. Zo’n test is bepaald geen sinecure, want bijvoorbeeld een kozijn -en deurconstructie bestaan uit verschillende elementen die vaak bij verschillende leveranciers worden ingekocht. Huisman: “Voor een CE-certificering geldt dat het gehele systeem getest moet zijn, omdat de brandwerendheid mede door de wisselwerking tussen onderdelen bepaald wordt.”

Geen extra klantkosten

Volgens Huisman is het voordeel voor de afnemers van het product dat ze nu geen extra kosten meer hoeven te maken voor brand- en rookwerende maatregelen. Bovendien: “Door het aantonen van deze EI-1, EW en S200/SA-classificatie nemen we veel vragen weg bij onze klanten en ontzorgen we hen hiermee. Ze hoeven niet meer na te denken over brand- en rookwerende maatregelen, want het product voldoet aan de normen.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.