#Bouwplaats

Auxivo wint met exoskeletten BouwBelang MKB Trofee 2023

Prijsuitreiking van de BouwBelang MKB Trofee 2023. V.l.n.r. Fabio Gobbo (Auxivo), Riek Siertsema (Aannemersfederatie) en Joel Bonsafo Bawua (Auxivo).

Het Zwitserse bedrijf Auxivo, producent van exoskeletten, viel op Bouwbeurs-dinsdag in de prijzen tijdens de uitreiking van de BouwBelang MKB Trofee 2023. Het bedrijf kreeg de trofee voor twee innovatieve producten: de Liftsuit en de Carrysuit.

De Liftsuit is een mechanisch exoskelet dat onderrug en knieën ondersteunt bij het tillen van materialen en het buigen van de rug. De Carrysuit helpt gebruikers bij het dragen van materialen. Zowel de Carrysuit als de Liftsuit werden ontwikkeld duur studenten van de ETH in Zürich. De Carrysuit is nieuw voor de Nederlandse markt en bestaat uit een aluminium harnas dat het lichaam ontlast bij het dragen van zware voorwerpen. De Liftsuit is gemaakt van stevig textiel en elastische banden. Deze banden helpen bij het tillen door bewegingsenergie op te slaan en later weer af te geven.

Zorgen voor medewerkers

Auxivo begon als onderzoeksproject aan de universiteit en werd na een aantal jaar een bedrijf. Fabian Gobbo, één van de twee oprichters, is blij en verrast met de prijs. “Heel fijn dat mensen dit zien als een goede oplossing. We weten allemaal hoe zwaar werken in de bouw is en hoe hard we mensen nodig hebben. Gelukkig zien steeds meer bedrijven het belang van goed zorgen voor hun medewerkers.” Momenteel werken het bedrijf hard aan een uitgebreider portfolio om zoveel mogelijk beroepen te ondersteunen. “Heel binnenkort komt er weer een nieuwe introductie aan”, vertelt Gobbo.

Eenvoudig en breed toepasbaar

De jury van de BouwBelang MKB Trofee prijst de eenvoud en de brede inzetbaarheid van beide innovaties. Juryvoorzitter en hoofdredacteur van BouwBelang Arie Grevers: “Deze producten dragen op heel eigen wijze bij aan de duurzaamheid van de bouw. De exoskeletten helpen bouwers die dagelijks fysiek zwaar werk moeten verrichten en dragen op die manier bij aan een gezondere werkomgeving – met in het kielzog mogelijk minder ziekteverzuim en lagere arbokosten.” Riek Siertsema, voorzitter van de Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra, reikte de prijs uit en probeerde het exoskelet ook meteen. “Het voelt goed, je houding wordt gecorrigeerd en je hebt natuurlijk hulp bij het tillen. We zijn als federatie heel erg bezig met duurzame inzetbaarheid: hoe houd je medewerkers fit tot hun pensioen? Daar draagt dit echt aan bij. Daarnaast kun je deze exoskeletten ook gebruiken zonder scholing en zijn ze betaalbaar voor het mkb.”

Innovatie voor het mkb

Er waren ook twee eervolle vermeldingen voor de Raimondi Levmatic, een accu-aangedreven elektrische levellingtang voor de tegelbranche, en de manmade fiber valbeveiliging van Hütter Safety en Keepr. De BouwBelang MKB Trofee wordt sinds 2011 uitgereikt op de BouwBeurs aan een innovatie waar het mkb wat aan heeft. De jury bestaat uit vakjournalisten. BouwBelang is het relatiemagazine van de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL), de koepel voor bouwbrancheorganisaties in het MKB-segment.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.