#Bouwplaats

FNV: illegale bouwvakkers onvermijdelijk

De FNV verwacht dat illegaal werkende bouwvakkers binnenkort eerder norm dan uitzondering zullen zijn, vanwege het grote personeelstekort. Zo werden in Rotterdam onlangs elf bouwvakkers aangetroffen die illegaal aan het werk waren. De werknemers kwamen uit Georgië, Oekraïne en Oezbekistan. Hun werkgever beschikte niet over de juiste papieren.

Rol voor gemeentes

Hans Crombeen, bestuurder FNV Bouwen en Wonen: “De tekorten zijn zo groot, dat het een kwestie van tijd is voordat dit geen nieuws meer is.” Volgens de FNV ligt er een rol voor gemeentes om bij opdrachten en geldverstrekking voorwaarden te stellen aan wie er wel en niet op de bouw werkt. “Want voor grote en kleine bouwplaatsen is het van belang om in één oogopslag te zien wie er werken en of er premie en belasting wordt betaald. Zo’n systeem is er helaas nog niet.”

Praktijken uitbannen

De vakbond is daarom groot voorstander van de ‘Bouwplaats ID’, een in 2015 bedacht systeem waarmee inzichtelijk wordt wie er op een bouwplaats werken en of er premie en belasting voor deze mensen wordt betaald. Crombeen: “We gaan graag met de gemeente in gesprek over wat dat voor hen zou kunnen betekenen. Dit soort praktijken moeten worden uitgebannen. Naast oneerlijke concurrentie is er meestal over de huisvesting van die illegaal werkende arbeidsmigranten ook heel wat te zeggen.” Bij bouwplaatsen van particuliere opdrachtgevers is het houden van toezicht nog lastiger, stelt de FNV. Daar lijkt het volgens Crombeen helemaal “het Wilde Westen”.

Groeiend fenomeen

De inzet van mensen buiten de EU op Nederlandse bouwplaatsen is een groeiend fenomeen. Aangezwengeld door het grote tekort aan vakkrachten in de bouw enerzijds en de behoefte aan goedkope arbeidskrachten anderzijds. Crombeen: “Groot probleem hierbij is dat deze mensen niet hetzelfde krijgen wat een Nederlandse bouwvakker verdient. Arbeidsmigranten, en zeker van buiten de EU, worden vaak veel minder betaald. Daarnaast wordt er geen belasting afgedragen.” Het terugdringen van het aantal ketens van onderaanbesteding op de bouwplaats is volgens de vakbond een eerste stap, maar daarnaast moet op de bouwplaats informatie beschikbaar zijn wie er op welk moment aan het werk is en voor wie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.