Foutje … bedankt!
Onlangs las ik een artikel over de oplevering van een nieuwe woning. De schrijver ging opgetogen en vol goede moed door de deur van de nieuw gebouwde woning die op een dag opgeleverd werd.
Voor een koper en dus nieuwe eigenaar een magisch moment. Iets wat voor sommigen maar één keer in het leven gebeurt of hooguit een paar keer meer. Daar leeft men naar toe. Maar wat een uniek en vooral emotioneel moment zou moeten zijn, werd een grote teleurstelling. De moed zonk de gelukkige eigenaar in de schoenen toen de meneer die de oplevering verzorgde ruimte voor ruimte doorliep en aanwees wat er allemaal niet goed was. Heeft die klant drie ton uitgegeven aan een woning om geconfronteerd te worden met zichtbare mankementen die allemaal tevoren hadden kunnen worden verholpen?
Ik moest onmiddellijk terugdenken aan de oplevering van onze tweede woning in 1974. De kwaliteit van het bouwproduct was op het oog prima (gerenommeerde aannemer), maar in detail overkwam me toen hetzelfde. Als ervaren bouwvakker wist ik waar ik op moest letten en ontdekte de ene na de andere fout of tekortkoming; het werd een lange lijst met gebreken. De man die toen de oplevering deed vertelde niet wat er allemaal fout was, dat moest ik doen.
Het toppunt was een wc-deur. Er was nog geen elektra aangesloten en dus was de (binnen) wc-ruimte donker. De deur zat aan de binnenkant vol krassen. Commentaar van de opleveraar: “… helaas weer niet gelukt…” Omdat ik hem er op aansprak, moest hij bekennen dat dit een ’wandelende’ deur was. Nergens lukte het om die onopgemerkt op te leveren. Nou ja, zou je denken, zoiets doe je toch niet als gerenommeerde aannemer. Misschien zult u zeggen: ‘… ach dat was toen; in 1974 werkten we anders in de bouw…’ Ja, dat is mij volledig bekend, maar als ik in 2014 nog steeds moet lezen over opleveringen van woningen met minstens 22 gebreken, dan vraag ik me af of er wel wat veranderd is.
Laat ik het anders stellen. Stel u koopt een nieuwe handcirkelzaag. Daar zit een zichtbare beschadiging op omdat deze wellicht bij het uitpakken op de grond gevallen is. U verwacht toch ook dat de leverancier deze machine of afprijst of neerzet met een bordje beschadigd er bij? Aan u de keus om die machine ja of nee te kopen.
Wat kan de klant met de woning waarin te voren niet opgeloste gebreken zijn? Weigeren, geld terugvragen? Die mankementen hadden voor de oplevering toch moeten worden verholpen. Wat dan eventueel niet op korte termijn verholpen zou kunnen worden, moet te voren bij de uitnodiging voor de oplevering al vermeld worden. Dan wordt de oplevering voor die klant iets magisch. O ja, een bosje bloemen (€ 15,00 tegenover een koopsom van drie ton) brengt de klant in opperste stemming.
Wat? U zegt dat u zo niet oplevert? U verdient ook een bos bloemen…
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.