#Bouwplaats

Geen uitbloeiing met nieuwe doorstrijkmortel

Een testopstelling tijdens het onderzoek naar de doorstrijkmortel.

Witte vlekken of sluiers ontsieren regelmatig bakstenen gevels. Om dat te voorkomen zocht Omnicol jarenlang naar een oplossing. Die is nu gevonden met de uitbloeiingsvrije doorstrijkmortel Clearmix, meldt het bedrijf in een persbericht.

Nul procent kans op uitbloeiing

Omnicol, fabrikant van verlijmingsproducten voor bouwmaterialen, doet al 25 jaar onderzoek naar de rol van metsel- en doorstrijkmortel op uitbloeiing. Dat resulteert nu in het nieuwe product Clearmix. Volgens de fabrikant is de kans op gips- en kalkuitbloeiing bij dit product nagenoeg nul.

Geen sulfaten en kalk

“De Clearmix-doorstrijkmortel bevat geen sulfaten waardoor hij geen vergipsing meer kan veroorzaken”, vertelt Felix de Bever, algemeen directeur Omnicol. “Dat noemt men ook wel de secundaire uitbloeiing, die pas tot uiting komt drie tot zeven jaar na oplevering van het gebouw. Daarnaast bevat de Clearmix-mortel geen vrije kalk. De primaire kalkuitbloeiing die zich meteen manifesteert tijdens het metselwerk onder koude of vochtige omstandigheden, zal daardoor ook niet meer ontstaan. Met deze mortel zetten we een heel grote stap richting uitbloeiingsvrij metselwerk.” Het onderzoek werd uitgevoerd met verschillende universiteiten en in partnerschap met Wienerberger.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.