#Bouwplaats

Geld verdienen met kwaliteitsborging?

Onlangs las ik een artikel over de toegenomen complexiteit van bouwprojecten. Iets specifieker ging het hier over een contractvorm waarbij men tijdens het bouwen ook nog aan het ontwerpen was. De contractvorm – in dit geval: design and construct – veroorzaakte volgens het artikel behoorlijk veel wijzingen op het laatste moment.

Nu zijn wijzigingen op zichzelf niet vreemd en ook niet het probleem, maar het is vaak het tijdstip waarop en de hoeveelheid wijzigingen die de juiste coördinatie lastig maken. Zodra er overeenstemming is over een wijziging, moet die nog van de tekentafel langs diverse controlerende personen naar de bouwplaats. Vaak wordt de wijziging op een tekening aangegeven en ontstaan er bij een grote hoeveelheid wijzigingen ook een flinke hoeveelheid in verschillende versies van tekeningen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een plattegrond van een versie A naar versie G of H gaat en dus inmiddels 7 keer is gewijzigd.

Bij goed lopende kwaliteitsborging ben je steeds aan het kijken of het juiste product wordt gemaakt en ook of de processen op de juiste manier verlopen. Door dit regelmatig met organisatie te controleren en af te stemmen hou je een proces levendig en de bouwkwaliteit hoog.

Faalkosten voorkomen

Een onderdeel van kwaliteitsborging is het uitvoering van keuringen en controles door medewerkers op de werkvloer. Bij deze controles wordt steevast gevraagd: wordt de meest recente tekening gebruikt? Dit wordt vervolgens vastgelegd met een foto en in het systeem gezet. Deze digitale keuringen kunnen eenvoudig op kantoor van de medewerker gecontroleerd worden. Hierbij kijkt men bijvoorbeeld mee of de juiste tekening daadwerkelijk wel aanwezig was. In sommige gevallen gaan de wijzigingen van tekeningen zo snel dat deze nog niet op de bouwplaats bekend zijn.

Zo ook in een geval wat ik enkele jaren geleden meemaakte als kwaliteitscoach. De collega van de keurende medewerker constateerde op kantoor in de digitale keuring dat er met een verouderde tekening werd gewerkt. Hierdoor zouden diverse voorzieningen in een te storten betonwand op de verkeerde positie gemonteerd worden. Gelukkig was de keuring op tijd uitgevoerd en kon er nog gewijzigd worden.

Na een telefoontje vanaf kantoor naar de bouwplaats konden de bewuste sparingen nog net naar de juiste locatie verplaatst worden. Deze actie bespaarde enkele honderden euro’s aan boor- en herstelkosten. Op deze manier zijn faalkosten te voorkomen en is dus geld te verdienen met kwaliteitsborging.

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

www.bouwkwaliteitcoach.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.