#Bouwplaats

Gewenst: een stofzuiger waarmee je kunt zagen

BAM heeft al het binnen het bedrijf beschikbare gereedschap op een overzichtelijke poster gezet, inclusief stofzuigers.

Veel werkzaamheden in de bouw kunnen inmiddels goed ‘stofvrij’ worden uitgevoerd, maar zeker zijn er nog lastige situaties, constateert Hein Ansems, arbocoördinator bij BAM Woningbouw. “Mijn grootste wens is dat de producenten eindelijk eens een stofzuiger uitvinden waarmee je kunt zagen.”

Pardon, een stofzuiger waarmee je kunt zagen? Ja, zegt Ansems, met BAM een van de voorlopers op het gebied van stofvrij werken en ondertekenaar van het convenant ‘Gebruik stofvrij handgereedschappen’. “In de woningbouw is het gebruikelijk dat mensen woning in, woning uit met een aftimmerzaagje – een tafelzaagje – aan de slag gaan. En dan moeten ze ook een stofzuiger meenemen.” Maar: de zaag doet het ook zonder stofzuiger en die laatste blijft dan in de praktijk wel eens achter. “Als dat nou in één machine zit, dan is dat veel handiger. Je hoeft ook niet van die enorme hoeveelheden zaagsel af te voeren. Dus dat is een grote wens.” Ansems was een van de sprekers tijdens het webinar ‘Stofvrij werken in de praktijk’ dat Eisma Bouwmedia, uitgever van onder meer Aannemer, in samenwerking met Festool uitzond op 17 april. Hoe handiger het hulpmiddel, hoe beter het gebruikt zal worden, is zijn overtuiging. Meer wensen in dat opzicht? “Bij BAM in Duitsland heb ik een stofzuiger op een kliko gezien. Dat is toch wel erg handig. Er is veel te doen rondom de vraag hoe je nu stof en fijn gruis op een goede manier afvoert. Nou, als je een rijtje kliko’s hebt en je hoeft alleen de stofzuigers te verplaatsen, het klepje dicht te doen en er komt vervolgens een vrachtwagen die de kliko’s leegt, dan is dat volgens mij een goede manier.”

Steenzaag

Producenten ontwikkelen zeker de laatste paar jaar allerlei nieuwe oplossingen om stofvrij mee te werken, BAM is zelf óók bezig met apparatuur met stofafzuiging. Zo werkt de materieeldienst aan een steenzaag met stofafzuiging als alternatief voor een steenzaag met water, zegt Ansems. “In plaats van iemand die met stofbril, regenpak en gehoorbescherming de hele dag achter een natte zaagtafel staat, kun je dan droog stenen zagen. Dat biedt ook een voordeel: als je bijvoorbeeld steenstrips zaagt die je moet verlijmen, kun je gelijk aan de slag. Bij nat zagen, moet je ze eerst een dag laten drogen.”

Poster

BAM heeft stofvrij werken als een van de voorlopers ingebed in de organisatie. Personeel is op de hoogte gebracht van de regelgeving en beschikbare oplossingen. Om die oplossingen duidelijk en inzichtelijk over te brengen, heeft de eigen materieeldienst een poster ontwikkeld. Daarop staan alle handgereedschappen die of met een hulpmiddel, dan wel met stofafzuiging beschikbaar zijn. De poster biedt een duidelijk onderscheid in gereedschappencombinaties voor houtstof en kwartsstof, de stofzuigers, een aantal natte oplossingen en oplossingen voor ruimteafzuiging. “Door het volgen van de lijntjes kun je zien welke combinaties bij elkaar horen. Is er een TNO-certificaat? Dan staat ook dat erbij. Bij de stofzuigers zijn dat de typen en klassen, bij de gereedschappen hoeveel uren je ermee kunt werken in bijvoorbeeld kalkzandsteen en beton.” Een goede tip voor bouwbedrijven dus. “Een collega-bouwer heeft hem al opgevraagd, dus dat geeft wel aan dat het een handig hulpmiddel is. Maar let wel: dit zijn de specifieke oplossingen van BAM. Als je nu een wat kleiner bedrijf bent, kun je beter eerst kijken naar hoe je je werkzaamheden uitvoert en waar de stofproblematiek zich voordoet. Als je dan op de website van TNO kijkt, zie je een hele berg oplossingen staan die prima functioneren.” Een veelgehoord misverstand dat Ansems in dit kader nog wel wil bestrijden, is dat aannemers hun hele machinepark moeten vervangen. Geenszins. “Er zijn producenten die heel handige hulpmiddeltjes hebben bedacht die zich vast laten zuigen aan de wand of aan het plafond en dat werkt prima.”

Lastige situaties

Als praktijkman die veel op de bouwplaatsen komt, heeft hij inmiddels een beeld van de ervaringen. Heel veel werkzaamheden kunnen stofvrij worden uitgevoerd. Lastige situaties zijn er nog best wel. “Als je door een dikke isolatielaag in de constructie moet boren, dan is vaak het bereik van de machine en de afzuiging die eraan zit onvoldoende. En als je in de gevelbekleding de steiger vast moet zetten en dat is niet zomaar te doen, moet je ook boren. Dan zit je met hetzelfde probleem.” Ook met een stofzuiger de steiger op wordt nog veel als lastig ervaren. “Al zit dat ook een beetje tussen de oren, vermoed ik. We zijn toch buiten bezig? Maar toch, ga je vegen op de steiger dan veroorzaak je dertien keer de toegestane hoeveelheid stof. Dat zijn dure stofwolken als de Inspectie SZW langskomt.”

Beeld: BAM Woningbouw

Dit artikel verscheen in mei 2014 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.