#Bouwplaats

Blog: Goed nieuws!

De wereld staat stil, maar de bouw wordt gekenmerkt door #doorbouwers. En tijdens de bouw kijken alle omwonenden mee. Voor de één bieden de activiteiten afleiding, voor de ander is het een extra belasting op het verplicht thuis werken. Maar wat het ook is, er wordt doorgebouwd.

Bouwen in crisistijd, met steeds strengere wet- en regelgeving, een veeleisende omgeving, veiligheidsrisico’s, milieuproblematiek en het moet ook nog eens duurzamer, circulair, technisch complexer en bij voorkeur ook zo stilletjes mogelijk. En oh ja, je mag ook geen parkeerplaatsen bezetten. Ook word je geacht je aan alle corona maatregelen te houden. Het wordt steeds ingewikkelder.

En toch lukt het allemaal! Hoe dan? Afgelopen week verzorgden we de prijsuitreiking aan de drie ‘Best Presterende Bouwprojecten van 2020’, die aangemeld zijn bij Bewuste Bouwers. Daarnaast mocht ik ook een publieksprijs overhandigen voor de Best Practice. Wij konden in 2020 meer dan 150 Goede Voorbeelden laten zien en 21 Best Practices noteren. Deze worden bedacht in de uitvoering om de bouw en de omgeving veiliger te maken, meer tegemoet te komen aan de belangen van de omwonenden. Het zijn voorbeelden die een groot verschil (kunnen) maken.

Op de bouwplaatsen werden wij ontvangen door blije gezichten. Trotse werknemers, die met passie en plezier werken in de bouwsector, ondanks alle belemmeringen, ondanks continu toezicht, kritieken, slecht weer, moeilijke omstandigheden. En toch: zij weten een verschil te maken. Zij laten zien wat een mooie sector de bouw is. Wat een fantastische resultaten worden er geboekt! Het is fijn om te zien dat ook de opdrachtgevers de creativiteit, inventiviteit en de positieve ontwikkelingen signaleren.

Kansen voor de toekomst? Die worden volop geboden. Wat er gebeurt wordt gezien, opgemerkt, gewaardeerd en doet ertoe. En er valt nog heel wat te bouwen. Ondertussen is het al winst dat mensen elkaar inspireren en elkaar iets gunnen. Ik ben dan ook heel benieuwd naar wat we in 2021 allemaal gaan zien tijdens onze audits op de bouwplaatsen, maar ik hoop vooral dat meer vakmensen de uitdagingen die de bouwsector biedt, zullen aangrijpen en ook enthousiast worden van de kansen die er liggen!

Anneke Witte is directeur a.i. bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.