#Bouwplaats

Goede bewonerscommunicatie cruciaal bij renovatie

Foto: Hecon Bouwgroep

Renovatie of groot onderhoud van woningen door een woningcorporatie? Het komt voor de bewoners op hetzelfde neer: vreemde mensen over de vloer en in de rommel zitten. Om een dergelijk project succesvol te laten verlopen, is goede bewonerscommunicatie cruciaal. “Niet iets waar bouwers over het algemeen veel kaas van hebben gegeten”, zegt Laura Werner van Aanspreekpunt.

Het gebruik van vaktaal in de communicatie met bewoners is vaak het eerste struikelblok. “Neem een keurig nette brief met de mededeling dat er binnenkort een mechanische ventilatiebox wordt geplaatst. Wat zo’n box is en wat het doet, hoef je een projectleider niet uit te leggen. De betreffende bewoner trekt er echter zijn wenkbrauwen bij op: hij heeft geen idee welke impact het gaat hebben in zijn huis. Zoiets behoeft nadere uitleg.”

De wil van een aannemer om het uit te leggen is er wel. Alleen het besef dat wat voor hem gesneden koek is, voor een leek onduidelijkheid oproept nog niet. “Wat je wilt, is dat een bewoner ‘ja’ zegt op een verzoek. Maar ‘ja’ zeggen op iets dat je snapt is makkelijker dan op iets dat je totaal onduidelijk is.”

BouwBeurs Nieuwscafé

Over andere struikelblokken, hoe je wél tot bewoners kunt doordringen, en dat bewonerscommunicatie uitbesteden ook een optie is, vertelt Laura Werner in het BouwBeurs Nieuwscafé. Op woensdag 6 februari om 11:30 uur in de overgang tussen hal 7 en hal 8. Wil je hierbij live aanwezig zijn? Schrijf je vrijblijvend in!

Alvast een voorproefje? Lees dan het artikel uit Aannemer nummer 5 2018.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.