#Bouwplaats

Graafschade voorkomen door ketensamenwerking

In de Nederlandse bodem ligt 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen. Om de kans op schade en het optreden van onveilige situaties te voorkomen, is het essentieel om te weten waar deze liggen en het grondroeren daarop af te stemmen. In een nieuwe CROW-publicatie zijn de informatie- en zorgvuldigheidsplicht nader uitgewerkt.

De minister van Economische Zaken heeft een aanzet gegeven tot het samenstellen van een gemeenschappelijke richtlijn bij de totstandkoming van de Wet Informatie-uitwisseling ondergrondse netten (WION). Hierin staat dat alle betrokken partijen gedurende het bouwproces invulling moeten geven aan zorgvuldig grondroeren. Zij zorgen gezamenlijk dat schade aan kabels en leidingen wordt voorkomen.

De invulling van het begrip zorgvuldigheid heeft de minister aan de bij de graafketen betrokken partijen overgelaten. Zorgvuldigheid kan immers per geval verschillen en is niet in één begrip uit te leggen.

Partijen hebben de handen ineengeslagen om de beoogde spelregels nader in te vullen. De CROW-publicatie is daarvan de uitwerking. ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen’ slaat een brug tussen de wetgeving en de praktijk, en omvat het hele proces van een project. Van initiatieffase tot en met de gebruiksfase.

1 reactie op “Graafschade voorkomen door ketensamenwerking

  1. Goed om te zien dat we met z’n allen steeds meer op zorgvuldigheid focussen en hoe de verantwoordelijkheid verschuift, zoals ook in dit artikel wordt besproken:
    https://www.linkedin.com/pulse/graafschade-een-verschuiving-de-aansprakelijkheid-eliana-khabbaz?trk=mp-author-card

    Ik geloof dat bewustwording buiten essentieel is. Technologie kan een belangrijke bijdrage leveren om die bewustwording te vergroten en de kans op een graafschade te verkleinen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.