#Bouwplaats

Grootste mobiele telescoopkraan ter wereld op Zuidas

(Foto: Bert Rietberg)

J.P. van Eesteren gebruikt momenteel op de Zuidas een 1200 tons mobiele telescoopkraan van de firma Van Marwijk. Deze Liebherr LTM 11200-9.1 is de grootste mobiele telescoopkraan ter wereld en wordt ingezet om 100 meter hoge torenkraan te bouwen.

De bouwer renoveert op de Amsterdamse Zuidas project 2Amsterdam in opdracht van Commerz Real en Provast. Twee kantoortorens worden gemoderniseerd en getransformeerd tot onder andere moderne A-klasse kantoorruimte en een 4-sterrenhotel. In totaal omvat het project circa 40.000 m² verdeeld over 19 lagen. In de bouwput verrijst nu een torenkraan van circa 100 meter hoog.

Het zwaarste deel van de torenkraan die met behulp van de mobiele telescoopkraan wordt gebouwd, weegt alleen al 18.000 kg. Omdat die torenkraan midden in de bouwput verrijst, kan de hulpkraan niet dichterbij staan dan 85 meter. Daarnaast staat de westelijke van de twee torens van het project precies in de weg. Vandaar dat is gekozen voor deze hulpkraan die op een relatief kleine footprint een ongekend gewicht kan hijsen en een grote reikwijdte heeft. De kraan komt met 15 volgtrailers (met kraanstukken, ballast en ander toebehoren).

Veiligheidsmaatregelen

Om de op- en afbouw soepel te laten verlopen, heeft TBI-onderneming MDB samen met de firma Heijkoop, specialist in hijswerk, een hijsplan gemaakt. Bij de plaatsing van de ‘hulpkraan’ van meer dan 100 meter hoog staat veiligheid voorop en er is dan ook een reeks extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Er wordt gewerkt met een gedetailleerd draaiboek. De opstelling is door een externe instantie gekeurd voor gebruik. De bouwplaats is speciaal voor deze plaatsing extra gestabiliseerd, zodat zeker is dat de complete opstelling stabiel staat.

De opbouw van de mobiele kraan was binnen drie dagen afgerond. De torenkraan is vervolgens in twee dagen opgebouwd, waarna de hulpkraan weer in twee dagen wordt gedemonteerd. Al met al duurt het gehele proces maar een week.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.