#Bouwplaats

Het gaat zeker vriezen, alleen hoe lang?

Bouwend Nederland waarschuwt voor winterweer vanaf dit weekend en zet alles rondom de regeling vorst-ww op een rij. Weerverlet kan voor een deel echter worden voorkomen, zo tekende Aannemer op uit de mond van Frank Knuysting, adviseur weerverlet.

Of het kwik onder nul komt komende winter; dat is wat de meeste aannemers van hem wilden weten. Dat zegt Frank Knuysting, Adviseur Weerverlet, terugblikkend op de Bouwrelatiedagen in Hardenberg medio oktober. Natuurlijk gaat het vriezen, was zijn antwoord. “Alleen hoe lang, hoe hevig en wanneer weten we niet. Als je dat zou weten, kun je heel rijk worden”, grapt hij. De winter van 2011/2012 was te doen. “Hij was vrij zacht, ondanks dat er bijna een Elfstedentocht is gereden. Kort, maar hevig. Desondanks hebben we vaak gehoord dat het niet langer had moeten duren. Iedere dag uitval is er een te veel, zeker in deze tijd.”

Afweging

Eén van de taken van Weerverletbestrijding, onderdeel van het Technisch Bureau Bouwnijverheid, is adviseren over verletbeperkende maatregelen. Bijzondere aandachtspunten voor het aankomende winterseizoen zijn er niet. “Wij wijzen op de meest voor de hand liggende tips, de geijkte voorzorgsmaatregelen. Aannemers kennen die ook wel, maar het is altijd weer een kwestie van opfrissen. Elke aannemer wil ook wel aan verletpreventie doen, maar het moet niet teveel kosten. Dat is de eeuwige afweging.”

Op het moment zijn aannemers vooral bezig met overleven, zegt Knuysting. De orderportefeuille gevuld houden en de mensen aan het werk. “Aandacht voor verletbeperking is nu gewoon minder. Toch kan nu niets doen grote gevolgen hebben als de winter eenmaal inzet.”

Tips

Weerverletbestrijding adviseert diverse eenvoudig te nemen voorzieningen die bovendien relatief goedkoop zijn. Een deel is overigens verplicht volgens de CAO voor de Bouwnijverheid.

  • Houd rijwegen en looppaden begaanbaar.
  • Denk aan voldoende strooimiddelen, bezems, sneeuwschuivers en handstoffers.
  • Regel een vorstvrije opslagruimte voor materiaal en materieel.
  • Zorg voor afdekkleden voor materiaal en materieel.
  • Zorg voor tochtvrije arbeid.
  • Zorg dat het bouwwerk of delen ervan glas- en waterdicht zijn.

Voor uitgebreide informatie over verletbeperking, relevante CAO-artikelen, adviesbladen, een checklist en meer zie de website van Weerverlet.

Bouwend Nederland heeft op de eigen website alles rondom de regeling vorst-ww 2012/2013 op een rijtje gezet.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.