#Bouwplaats

Blog: Het nieuwe normaal is niet normaal

Het ‘Nieuwe Normaal’. Hoe zit dat eruit op de bouwplaats? Hoe gaat dat in de praktijk? Een voorproefje vinden we in onze meldingen via www.verbeterdebouw.nl. Enkele uitspraken van omwonenden: “Vinden jullie het normaal dat er om 23:30 uur nog gewerkt wordt?” En, op z’n Rotterdams: “Op een nationale feestdag pleurisherrie maken, is ronduit asociaal! Gedraag je als een Goede Buur”. Aan de ene kant zijn we ‘doorwerkers’, maar aan de andere kant zijn we ook de veroorzakers van hinder en irritatie. Toch moeten we met elkaar verzinnen hoe dat Nieuwe Normaal er de komende tijd uit komt te zien op een acceptabele manier. 

Je zou kunnen zeggen dat wanneer door de opdrachtgever geen rekening wordt gehouden met mogelijke vertraging door de corona-maatregelen, de aannemer genoodzaakt is om werkzaamheden buiten kantoortijden voort te zetten. En wie legt dat dan uit aan de buurt? Hoe kun je een Goede Buur zijn wanneer je gedwongen wordt extra hinder te veroorzaken? Natuurlijk doen Bewuste Bouwers er alles aan om de omgeving te ontzien of op zijn minst te informeren. Iedereen snapt immers dat mensen niet blij worden van bouwgeluiden op de vroege ochtend, late avond of zelfs in het weekend.

Ik sprak twee bouwplaatsmedewerkers tijdens een korte koffiepauze en vroeg hen hoe het nu gaat. “Tja…., in de eerste week hadden we al veel minder collega’s, die waren allemaal terug naar hun familie in het buitenland. Toen kwamen de richtlijnen en dat was ook even moeilijk in te passen in de dagelijkse werkzaamheden. Dus we moeten veel meer doen met veel minder mensen en als we niet op tijd zijn, krijgen we een boete. En het valt niet mee, want we krijgen ook de materialen niet op tijd binnen.”

Ze namen een slok van de koffie en wensten mij nog een fijne dag. Als dat het Nieuwe Normaal is, dat aan de planning wordt vastgehouden met beperkende maatregelen, fors minder mensen en onzekerheid over de leveranties – met het risico dat je een boete aan je broek hebt hangen omdat je niet op tijd oplevert, vind ik dat niet normaal. Want, hoeveel begrip is er dan voor de bouw? Wat hebben wij, de maatschappij, de publieke sector, met elkaar over voor onze eigen voorzieningen? In het Nieuwe Normaal is dat tijdelijk een klein beetje meer last van de bouwactiviteiten en als we daar niet aan willen wennen, nou, dan duurt het allemaal wat langer en kost het wat meer!

Anneke Witte is directeur bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.