#Bouwplaats

Hilti introduceert nieuw accuplatform Nuron

Met het nieuwe accuplatform Nuron van Hilti kan nu ook zwaar materieel zonder snoer geleverd worden.

Gereedschapsproducent Hilti introduceert in september van dit jaar een nieuw accuplatform. Grootste verbetering: de kracht van de accu’s wordt volgens het bedrijf beter overgedragen op gereedschap, waardoor de gebruiker veel meer vermogen tot zijn beschikking heeft.

Ebén Joubert is commercieel directeur van Hilti. Zijn collega Varda Wagter is projectmanager van het nieuwe platform op het gebied van data, service en software. Beiden zijn onderdeel van het team dat verantwoordelijk is voor de introductie van het nieuwe accuplatform Nuron in Nederland. Joubert: “De huidige 22V-gereedschappen zijn eigenlijk gebaseerd op technologie van 15, 20 jaar terug. Er zit een maximum aan de kracht die je eruit kunt halen. De ontwikkelingen op het gebied van elektrisch gereedschap zijn enorm en de uitdaging is om alle typen gereedschap op accu te krijgen. Met Nuron hebben wij nu de krachtigste accumachines in de markt.”

Meer accukracht

Hoe het precies werkt, is geheim. In het kort heeft Hilti in haar hoofdkantoor in Liechtenstein een nieuwe interface ontwikkeld die de kracht van de accu naar een gereedschap beter overbrengt. In de praktijk betekent het dat alle gereedschappen van Hilti op een 22V-accu draaien die 2000 watt levert in plaats van 1000 watt. “Hierdoor kunnen wij nu machines op accu aanbieden die voorheen alleen op snoer beschikbaar waren”, vertelt Joubert. Er is dus één platform voor alle gereedschappen, zowel zwaar als licht.

Grootste innovatie

Aan de introductie van Nuron ging een continu proces van ontwikkelingen vooraf; de ene ontwikkeling leidde tot een volgende, vertelt Joubert. “Omdat we toch bezig waren, hebben we ook onze accu’s opnieuw ontworpen en lichter gemaakt. En omdat de omhulsels van ons materieel opnieuw gemaakt moesten worden, hebben we die meteen veiliger en meer ergonomisch ontworpen. Ook hebben we de mogelijkheid ingevoegd om data te verzamelen. Het was de grootste onderneming in ons tachtigjarige bestaan en de grootste innovatie ooit op het gebied van accugereedschap”, vindt Joubert.

Slimmer werken met data

De toevoeging van het werken met data is een ander punt waar Hilti trots op is. Varda Wagter: “Hierdoor worden gebruiksgegevens van materieel opgeslagen en bij het opladen van de accu via de lader geüpload naar de cloud. Dit is op lange termijn misschien wel het grootste voordeel voor de gebruiker.” De data zijn niet alleen in te zien voor de klant, Hilti gebruikt de gegevens ook om proactief te adviseren over reparatie of vervanging. “Dit advies staat in de Hilti ON!Track-app vermeld. We gebruiken de data vooral in combinatie met Hilti Fleet management. Je kunt niet alleen zien waar gereedschap is, maar ook of het gebruikt wordt, wat de staat van de accu’s is en of je machinepark optimaal is samengesteld. Zo spoor je ook bijvoorbeeld ongebruikt gereedschap op, of accu’s die vervangen moeten worden. Wij zijn de enige die machineparkbeheer, fleet management, accu’s en materieel gecombineerd aanbiedt.” Doordat het materieel beter in beeld is, wordt het overigens ook steeds makkelijker om gereedschappen na hun levensduur weer in te zamelen en te recyclen of refurbishen. Iets dat Hilti dan ook al doet. Joubert: “We zien dat dit bij veel klanten een steeds belangrijkere rol speelt bij het maken van een keuze.”

Overstappen

Voor aannemers is de overstap naar één nieuw platform groot. Al zien ze dat bij Hilti iets anders: “Voor aannemers die nog geen Hilti gebruiken is dit een ideaal moment om in te stappen”, vindt Joubert. Er wordt altijd gekeken, zowel bij bestaande als nieuwe klanten, wanneer en hoe de huidige gereedschappen en accu’s het beste vervangen kunnen worden. “Voor iedereen zoeken we een passende oplossing”, belooft Joubert. “En natuurlijk blijven we ook onze bestaande platformen gewoon ondersteunen zolang dat nodig is.”

Pas het begin

Het nieuwe platform en de eerste zeventig bijpassende gereedschappen zijn al te bestellen en worden vanaf september 2022 geleverd. De komende jaren worden nieuwe gereedschappen toegevoegd. Joubert: “De komende jaren groeien wij door op het nieuwe platform met als doestelling zoveel mogelijk snoerloos te werken, met alle Nuron-accu’s op een en het hetzelfde platform.” Wagter: “Voor ons is dit de toekomst. En ondanks de lange weg vooraf is dit voor ons nog maar het begin.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.