#Bouwplaats

Hoe toon je bouwkwaliteit aan?

Onlangs was ik bij een project om daar een introductie voor kwaliteitsborging te geven. De voorbije maanden was er door het team hard gewerkt aan het kwaliteitsplan en vandaag was het tijd om de definitieve plannen te delen.

Een onderdeel van kwaliteitsborging is het ‘aantonen van’. Vaak levert dit vragen op. Zoals: hoe toon ik iets aan? Hoe vaak moet ik dit aantonen? Moet ik dan alles vastleggen? Om meteen op die laatste vraag in te gaan: nee, je hoeft niet alle situaties te fotograferen als iets aangetoond moet worden. Dit zou een onwerkbare situatie opleveren. Het gaat erom gezamenlijk vooraf een steekproef te bepalen, die voldoende vertrouwen oplevert dat het goed is.

Enkele voorbeelden:

Aantonen dat de badkamers ‘waterdicht’ zijn.

Waterdichting van tegelwerk in badkamers is een belangrijk aspect. Immers: als dit niet voldoet kan er vervelende schade ontstaan die pas na geruime tijd ontdekt wordt. Mede hiervoor staat dit onderdeel vaak in keuringen en controles benoemd. Praktisch gezien gaat het erom dat de materialen juist worden verwerkt. De juiste verwerking van de materialen kan bijvoorbeeld aangetoond worden door enkele foto’s te maken van de juiste verwerking van de kimband. Dit hoeft niet per se bij iedere woning maar het kan ook steekproefsgewijs. Vooraf wordt een steekproef van twee op de twintig woningen bepaald. Als je dan van deze twee woningen de kimband op foto vastlegt, ontstaat voldoende vertrouwen dat het juist is verwerkt.

Aantonen dat de juiste wapeningstekening is gebruikt.

Als je tijdens de keuring het tekeninghoofd laat fotograferen en in het keuringsformulier laat plaatsen, is al te achterhalen met welke versie tekening er buiten is gewerkt. Helemaal als deze tekening ‘gebruikssporen’ bevat, geeft dit het beeld dat de tekening ook echt gebruikt is.

Aantonen dat de juiste gevelisolatie is verwerkt.

Gevelisolatie is een steeds belangrijker item nu de energietransitie aanstaande lijkt te zijn. Het is ook een onderdeel dat wordt weggewerkt achter het metselwerk. Dus hoe kun je nu aantonen dat het juiste materiaal is gebruikt en juist is verwerkt? Je raadt het al: middels een steekproef fotografeer je van enkele woningen dat de juiste soort is toegepast en op de juiste wijze verwerkt, door ook enkele praktijkfoto’s toe te voegen.

Bij steekproefcontroles is het van belang dat je van te voren zegt wat je gaat doen en vervolgens ook doet wat je zegt. Dus als er in de keuringsplanning staat dat het betonwerk vier keer wordt gekeurd, dan moet je dat ook doen en registreren. Zo ontstaat over het algemeen voldoende vertrouwen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.