#Bouwplaats

Honda nu ook actief op bouwplaats met robotvoertuig

In de laadbak zouden twee pallets naast elkaar kunnen worden vervoerd. (foto: Honda)

Honda kent het grote publiek van de auto’s en motoren, maar de Japanse voertuigfabrikant heeft recent in de Verenigde Staten een autonoom robotvoertuig voor bouw- en werkplaatsen geïntroduceerd. Deze zogeheten off-the-road AWV werkt volledig elektrisch en is op afstand programmeerbaar om zelf een route af te leggen zonder chauffeur.

Gedurende tien uur achter elkaar kan dit voertuig met laadbak twee pallets met bouwmateriaal vervoeren met een maximum laadcapaciteit tot circa 1000 kilo. De laadbak heeft gewoon beweegbare kleppen die omhoog en omlaag geklapt kunnen worden. Door middel van stereoscopische camera’s, radar en intelligente sensoren die Honda ook in zijn auto’s verwerkt, detecteert het voertuig obstakels en kan de AWV op een veilige manier automatisch een programmeerbare route rijden. De camera’s schatten ook bepaalde dieptes in en daarom belandt het voertuig bijvoorbeeld niet in een bouwput of in een kuil. Wie de autonome eigenschap niet zonder meer vertrouwt, kan het transportvoertuig ook op afstand besturen via een tablet of laptop. De software is verbonden met een cloud-omgeving, dus overal bereikbaar.

Volledige werkdag inzetbaar

Het voertuig is in totaal drie meter lang en 1 meter 30 breed. Het laadplateau bedraagt circa 3,3 m². De Honda haalt een maximum snelheid van 16 kilometer per uur en kan makkelijk een gehele werkdag operationeel zijn voordat de 18,6 kWh batterij weer moet worden opgeladen. Na zes uur aan de stekker is het voertuig weer volledig opgeladen.

Honda-robotvoertuig
Door de verlaagde laadbak kunnen vrachten makkelijk worden uitgepakt.(foto: Honda)

Veiligheid en efficiëncy

Honda is al sinds 2018 bezig met de ontwikkeling van deze autonoom opererende robotvoertuigen voor producttransport op bouw- en werkplaatsen. “Wij geloven dat de AWV’s van Honda een waardevolle ondersteuning zijn op bouwplaatsen om daar de veiligheid te verhogen en efficiënter materiaaltransport te bewerkstelligen. Daar komt bij dat deze schone robotvoertuigen beter zijn voor het milieu en bijdragen aan een oplossing voor het personeelstekort”, zegt system-engineer Jason van Buren van Honda Motor in de VS.

De Amerikaanse vestiging van Honda zocht afgelopen maart op een beurs in Las Vegas contacten met potentiële klanten in de VS. Het is niet duidelijk of en wanneer de AWV in Nederland wordt verkocht.

Kijk hier een filmpje van Honda van de AWV in actie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.