#Bouwplaats

Inspectie-app voor vastgoedonderhoud

Het consortium Resultaatgericht Samenwerken (RGS) heeft Centric opdracht gegeven voor de ontwikkeling van een inspectie-app. De app is bedoeld voor aannemers en vastgoedonderhoudsbedrijven en te gebruiken bij onderhouds- en renovatieprojecten.

Hiermee kunnen zij onsite de afgesproken prestatie-indicatoren en kwaliteitsnormen opvragen en de inspectieresultaten direct invoeren. Naar verwachting is de app in juni 2013 gereed.

Resultaatgericht Samenwerken (RGS)

De inspectie-app is een onderdeel van de methodiek Resultaatgericht Samenwerken (RGS). Deze methodiek leidt tot een nieuwe, efficiëntere manier van samenwerken tussen vastgoedbeheerders en onderhoudsbedrijven bij onderhouds- en renovatieprojecten. Een belangrijk onderdeel van RGS is een heldere vraagstelling (Functioneel Programma van Eisen) van de opdrachtgever. Hiervoor heeft Centric de software Kwaliteit in Balans (KiB) ontwikkeld, die de opdrachtgever en de aannemer door middel van het doorlopen van een keuzeboom ondersteunt.

KiB

Binnen KiB worden een aantal kwaliteitsthema’s uitgewerkt in indicatoren. Deze indicatoren worden vervolgens gekoppeld aan normen en bouwdelen. Dit maakt kwaliteit meetbaar en bediscussieerbaar, zodat de opdrachtgever goed onderbouwde afwegingen kan maken tussen kwaliteit en investering. Opdrachtgever en -nemer werken, ondersteund door de software, vanaf de initiatiefase tot en met de beheerfase nauw samen op basis van de overeengekomen kwaliteitsuitgangspunten en prestatie-indicatoren. Met de nieuwe inspectie-app zijn de indicatoren op elke locatie en op elk moment beschikbaar, dus ook op de bouwplaats.

Consortium RGS

Het consortium RGS is in 2010 opgericht en bestaat uit de woningcorporaties Mitros, Havensteder, GroenWest en Portaal, de vastgoedonderhoudsbedrijven Smits Vastgoedzorg en Rutges Vernieuwt, het kennisplatform SBR en Vijverberg Consulting. Het doel is om RGS en de discussie over kwaliteit verder vorm te geven en praktisch hanteerbaar te maken. Hierbij werkt het consortium samen met kennisorganisatie TNO en bracheorganisatie OnderhoudNL. Beide partijen hebben samen met SBR de Leidraad Resultaatgericht Samenwerken (RGS) bij Investeren en Onderhoud opgesteld. Dit is een grote stap op weg naar de door de markt gewenste uniformiteit. Hiermee krijgt functioneel specificeren in de praktijk ook echt vorm.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.