#Bouwplaats

Inspectie SZW controleert op pbm’s

De Inspectie SZW controleert tot oktober op bouwplaatsen in heel Nederland. Dit maal ligt de nadruk op het in bezit hebben en gebruiken van de verplichte persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s). Bij de vorige gerichte actie werden opvallend veel werknemers beboet.

Persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals gezichtsmaskers, helmen, valbeveiliging, veiligheidsschoenen en handschoenen, moeten door de werkgever in voldoende mate ter beschikking worden gesteld. Dit overigens indien de werkomstandigheden niet veiliger geregeld kunnen worden. Hierop controleert de Inspectie SZW. Ook moet de werkgever bewijsbaar afdoende voorlichting hebben gegeven. De werknemer moet ze vervolgens ook daadwerkelijk opzetten, omgorden of aantrekken. En ook daar controleert de inspectie op. Als de werkgever niets verweten kan worden en de werknemer wél, valt de schuld en daarmee de boete voor de overtreding op de werknemer.

De inspectie controleerde in 2012 ook specifiek op pbm’s. In 47% van de gevallen bleek er iets mis te zijn; in de helft van de gevallen was het de werknemer die in de ogen van de inspectie fout zat.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.