#Bouwplaats

Inzameling armaturen met kwart gestegen

De inzameling van armaturen is met een kwart gestegen dankzij forse investeringen in en samenwerking met de bouw- en sloopsector. Dat meldt Stichting LightRec in het jaarverslag 2017.

Van alle afgedankte tl-buizen, spaar- en overige conventionele lampen wordt 80% via het netwerk van Wecycle ingezameld. Het volume bleef afgelopen jaar stabiel op 1.773 ton. Een fijnmazig inzamelnetwerk en niet-aflatende consumentenvoorlichting doen hun werk. Tegelijk is de inzameling van armaturen met een kwart opgevoerd tot 2.620 ton, dankzij forse investeringen in en samenwerking met de bouw- en sloopsector. “Goed nieuws, maar de verkoopcijfers stegen nog harder en er is nog veel werk aan de winkel om de Europese inzameldoelstelling van 65% te benaderen”, concludeert LightRec in het jaarverslag 2017.

Terwijl de inzameling van conventionele verlichting op koers ligt, lijkt er een gat te ontstaan in het led-segment. Alsof deze niet ingezameld worden. De verklaring is dat ledlampen massaal op de markt komen, maar voorlopig nog niet aan het einde zijn van hun langere levensduur. Dat zal de komende jaren ‘een spreekwoordelijke dip veroorzaken in het inzamelpercentage, dat ingezameld volume afzet tegen nieuw op de markt gebrachte apparatuur’.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Veilig & Milieukundig Slopen

Lampen en armaturen moeten worden verwijderd en gescheiden ingezameld voordat de sloopkogel door een gebouw gaat. Dat schrijft de richtlijn Veilig & Milieukundig Slopen voor. Meer dan 150 bedrijven zijn al gecertificeerd volgens deze richtlijn, die er kwam op aandrang van LightRec en de branchevereniging van sloopbedrijven VERAS. Het initiatief wordt ondersteund door de overheid die, ook op initiatief van LightRec, de eis van gescheiden inzameling bij sloop en renovatie heeft opgenomen in haar criteria voor maatschappelijk verantwoord inkopen.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.