#Bouwplaats

Kliklijn voor risico’s in de bouw

De veiligheid op bouwplaatsen in ons land staat onder grote druk. Bij werknemersvereniging FNV Bouw komen zoveel signalen binnen van gevaarlijke situaties, dat de vakbond heeft besloten een anoniem meldpunt in het leven te roepen. Dat meldt de Telegraaf.

Bouwvakkers die de onregelmatigheden zat zijn kunnen daar hun klachten kwijt. FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen hoopt hiermee ook de Poolse en Roemeense bouwvakkers over de streep te trekken. Deze buitenlandse uitzendkrachten durven vaak niets te zeggen, omdat ze bang zijn hun baan te verliezen.

Onlangs constateerde de Inspectie SZW dat de kans op dodelijke ongevallen in de bouw fors is gestegen. De eerste zes maanden van dit jaar kwamen 42 bouwvakkers door een ongeluk op het werk om het leven. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 27.

De misverstanden op bouwplaatsen ontstaan onder meer doordat er naast Nederlands ook Pools, Roemeens en Engels wordt gesproken. Volgens Dijkhuizen leidt deze miscommunicatie tot levensgevaarlijke situaties, zo zegt hij tegen de krant. “Vooral kraanmachinisten hebben daar last van. Zij moeten de mensen op de grond kunnen verstaan, maar dat lukt vaak niet.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.