#Bouwplaats

Kwaliteitsborging brandwerende coating op staal

De Kennisgroep Brandwerende Coating introduceert de ‘Checklist voor de private kwaliteitsborging van brandwerende coating op staalconstructies’. Deze publicatie is gratis te downloaden.

De checklist anticipeert op de nieuwe wetgeving per 1 januari 2018, met heldere en eenduidige richtsnoeren voor het beoordelen van de kwaliteit van brandwerende coatings op staalconstructies.

De aandachtspunten zijn ingedeeld naar de fasen die straks ook gelden binnen het stelsel van private kwaliteitsborging: ontwerp/engineering, applicatie, oplevering en ingebruikname. Hieraan voegt de checklist nog twee belangrijke eindfasen toe: inspectie en onderhoud, en eigendom en beheer. In een apart stroomschema zijn alle procesfasen overzichtelijk samengevat, met daarbij de verantwoordelijkheden en taken van de verschillende betrokken disciplines (van voorschrijver en ontwerper tot en met fabrikant, applicateur, eigenaar/beheerder en toetser).

Door deze opzet en invulling is de checklist geschikt voor opname in het toetsingsinstrumentarium voor private kwaliteitsborging. Uiteraard leent de uitgave zich ook voor gebruik binnen het huidige stelsel van publieke toetsing en in een eventueel duaal, publiek-/privaat stelsel als opmaat naar de private kwaliteitsborging vanaf 2018.

Verantwoorde toepassing

Met de checklist wil de Kennisgroep Brandwerende Coatings bijdragen aan een brede en verantwoorde toepassing van brandwerende coatings op staalconstructies. In de verschillende fasen van de toepassing levert de checklist de benodigde kennis voor alle betrokken partijen.

Deze ‘schakels in de keten’ zijn dan ook vertegenwoordigd in de Kennisgroep: OGOS (Opdrachtgeversoverleg Staalconserveren), VVVF (branchevereniging voor de Nederlandse verf en drukinktindustrie), ION (Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland), Zinkinfo Benelux (branchevereniging voor thermisch-verzinkerijen), Koninklijke Onderhoud NL (organisatie voor ondernemers in vastgoedonderhoud en metaalconservering), BBN (Brandveilig Bouwen Nederland) en de kennisorganisatie Bouwen met Staal.

Model-garantiecontract

Als vervolg op de checklist wil de Kennisgroep een model-garantiecontract opstellen en publiceren. In dit model worden de garanties omschreven op uitgevoerde werkzaamheden in de verschillende toepassingsfasen en de posities daarbij van opdrachtgevers en opdrachtnemers.

De checklist Private kwaliteitsborging brandwerende coating op staalconstructies is hier gratis te downloaden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.