#Bouwplaats

Kwaliteitsborging verbindt

Op de bouwplaats kan kwaliteitsborging een verbindende factor spelen. Doordat er meer specialisatie is, zijn er steeds meer partijen voor een kortere periode op de bouwplaats te vinden. Dat maakt communicatie en gegevensoverdracht niet eenvoudiger. Toch hebben partijen wel degelijk belang om op de hoogte te zijn van elkaars processen. Wij proberen dit in te bouwen in zogenoemde ‘kwaliteit controleformulieren’. Op die manier kijkt de partij van de eerste bewerking ook door naar de bewerking van de opvolgende partij en omgekeerd. In deze blog enkele voorbeelden.

Spouwankers

Voor de metselaar (en de kwaliteit van het gebouw) is het van belang dat de spouwankers op de juiste hoogte worden gemonteerd, zodat deze netjes bij de voeg uitkomen. Voor de isoleerder die de spouwankers aanbrengt is het in eerste instantie belangrijk dat zijn isolatieplaten goed bevestigd zitten. In het werkplan en het controleformulier van de isoleerder vragen wij dus om vooruit te kijken, zodat de ankers op de juiste positie zitten voor zijn platen én ook direct op de juiste hoogte voor de metselaar.

Vlakheid casco

Het casco van een gebouw wordt vaak later nog afgewerkt door bijvoorbeeld een stukadoor. Om te zorgen dat het voor deze opvolgende partij zo praktisch mogelijk werken is, wordt bij de cascobouwer een controlevraag ingebouwd of de vlakheid van zijn product voldoet aan wat is overeengekomen. Met deze keuring controleert de cascobouwer of hij volgens zijn contract heeft geleverd en weet de stukadoor dat hij niet veel extra moeite hoeft te doen voor het beoogde resultaat.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Opgeruimde werkplek

Soms weten partijen niet welke kwaliteitsafspraken gelden voor de andere partijen. Dit kan best handig zijn, zodat zij zichzelf niet teveel werk op de hals halen. Zo vragen wij in de formulieren ook dat partijen ‘terug’ kijken of de aangetroffen omstandigheden zo zijn als afgesproken. Hierbij kan je ook weer denken aan aspecten als vlakheid, bijvoorbeeld als een dakdekker op de betonvloer gaat beginnen. Of een opgeruimde werkplek bij partijen die in een druk afbouwproces werken. Ook zaken als vochtpercentage of temperatuur kunnen handige vragen zijn tijdens de afbouw.

Door partijen ook met elkaar te laten praten middels werkplannen en controleformulieren, brengt kwaliteitsborging een verbinding tot stand die leidt tot een beter resultaat.

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

www.bouwkwaliteitcoach.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.