#Bouwplaats

Magnetische bankschroef FEIN verhoogt flexibiliteit en veiligheid

(Foto: FEIN)

Gereedschapsfabrikant FEIN heeft een magnetische bankschroef op de markt gebracht met de naam VersaMAG. Daarmee heeft het van oorsprong Duitse bedrijf een nieuwe standaard gezet, want dit systeem is uitgerust met een permanente magneetvoet, waardoor de bankschroef inzetbaar is op alle magnetische ondergronden. Dat maakt deze bankschroef volgens FEIN uniek in haar soort.

“Deze magnetische bankschroef is echt een noviteit”, benadrukt directeur Johan van Herk van het Rotterdamse Handelhuis dat een dochter is van FEIN op de Nederlandse markt. “Een conventionele bankschroef wordt vastgezet op een werkbank, maar het FEIN VersaMAG-systeem kun je op alle magnetische ondergronden vastzetten. Dat maakt het gebruik ervan mobiel, veilig en flexibel.”

Van Herk noemt als voorbeeld een monteur van een staalconstructie in een aanbouw zijnd gebouw. Vaak is op dat moment geen werkbank aanwezig om een bankschroef te monteren. De magnetische bankschroef kun je op een staalprofiel vastzetten, het werkstuk klemmen en opspannen en bijvoorbeeld een zaag- of slijpbewerking uitvoeren.

Permanente magneetvoet

De permanente magneetvoet onder het spansysteem is gebaseerd op andere gereedschappen van FEIN die met een magnetische voet zijn uitgevoerd, zoals de kernboormachine. “Veel gebruikers willen graag op de werkplek even een werkstuk opspannen, bijvoorbeeld in verticale positie, en snel en kortstondig een bewerking uitvoeren. Dat is een stuk lastiger met een conventionele bankschroef dat op een werkbank moet worden gemonteerd. Een magnetische bankschroef past zich aan elke werkplek aan. Daarmee stimuleren we tegelijkertijd veiliger werken op de bouwplaats. Immers, er gebeuren nog teveel ongelukken door even een werkstuk op de knie te leggen en te bewerken, omdat er geen bankschroef of werkbank in de buurt is….”

Modulair en universeel

Dankzij een innovatief magneetsysteem heeft de permanente magneet een kracht van maar liefst 7800 N. Zelfs op een dunne plaat vanaf 4 mm is de magneetkracht voldoende om de bankschroef op te spannen. Door voormagnetisering is een snelle en nauwkeurige uitlijning van de permanente magneet mogelijk.

Verder is het spansysteem universeel en modulair omdat onder andere de klauwen in een 60 mm verhoogde uitvoering leverbaar zijn voor het opspannen van grotere werkstukken en ronde materialen tot 100 mm. Ook een ø 16 lasplaat van 250 x 250 mm kan worden gecombineerd met deze permanente magneet. Zo zijn dus laswerkzaamheden met behulp van de magnetische bankschroef denkbaar.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.