#Bouwplaats

Met subsidie emissieloos bouwmaterieel kopen

Emissieloos transport van steigermaterialen tijdens een project van ERA Contour in 2020. (Foto: ERA Contour)

Vanaf volgend jaar kunnen bouwers met subsidie uitstootvrij bouwmaterieel kopen. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekendgemaakt. Ondernemers kunnen tot 40% van de aanschafkosten terugkrijgen en mkb-bedrijven zelfs de helft.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om graaf- en heimachines, betonmixers en bouwaggregaten. Ook is het mogelijk om vanaf 2022 subsidie te krijgen voor de ombouw of aanpassing van materieel van diesel naar elektrisch of waterstof of het plaatsen van een katalysator die de vieze stoffen opvangt. Dat kan de uitstoot van stikstof bijvoorbeeld met meer dan 80% verminderen.

Ook voor innovatie en ontwikkeling van CO2-vrije hijskranen en grote betonauto’s is extra financiële ondersteuning verkrijgbaar. In totaal trekt het kabinet tot 2030 in totaal 270 miljoen euro uit om de stikstof- en CO2-uitstoot op de bouwplaats te verminderen met respectievelijk 60% en 0,4 megaton.

Maximumbedrag per bedrijf

Voor volgend jaar stelt het kabinet 20 miljoen euro beschikbaar voor de verduurzaming van het bouwmaterieel. Dit geld is specifiek bedoeld voor de aanschaf van schoon bouwmaterieel. Ook oplaadfaciliteiten, zoals batterijen voor op de bouwplaats, vallen hieronder. Voor elektrische bestelauto’s en uitstootvrije vrachtwagens komt er binnenkort ook een subsidieregeling. Er is wel een maximumbedrag per bedrijf en per aanvraag. Ook moeten de aanvragers aan een aantal voorwaarden voldoen, om fraude of snelle doorverkoop van het schone bouwmaterieel te voorkomen.

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, is blij met de actie van het kabinet. “Het ombouwen van bouwmaterieel en de aanschaf van emissievrije machines is nog erg duur. Met deze financiële impuls van het kabinet kan de sector verder doorontwikkelen en wordt deze voor de ondernemers belangrijke transitie realistischer en eerder betaalbaar.”

Bekijk hier de regeling schoon en emissieloos bouwmaterieel

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.