#Bouwplaats

Met tablet op de steiger

In de wijk Nijlân in Leeuwarden bouwt Van Wijnen in 100 dagen een appartementencomplex. Het geheim achter die korte bouwtijd is het gebruik van BIM, zegt uitvoerder Alex Dees: “Voorheen moest je een jaar uittrekken voor een vergelijkbare opdracht.”

Tot op de millimeter

Het hele bouwproject is tot op de millimeter voorbereid in BIM. Alle betrokken partijen hebben het project gedetailleerd vormgegeven in het computermodel. Dees: “Op mijn beeldscherm loop ik als het ware door het hele complex. En niet alleen ik, ook onze mensen op de steigers die met behulp van tablets hun werk doen. Het gehele bouwproces monitoren we via chips en scanners.”

Problemen sneller opsporen

Door met BIM te werken, worden eventuele problemen sneller opgespoord, zegt Dees: “Het model is zo geprogrammeerd dat eventuele knelpunten in de voorbereidingsfase zichtbaar clashen. Zo haal je de fouten er vroegtijdig uit. Door te bouwen met BIM voorkom je fouten tijdens de bouw. Het is zelfs mogelijk, zoals in Nijlân, dat de nutsvoorzieningen nog voor het heien konden worden aangelegd, waarmee tijdwinst wordt geboekt.”

Prefab

Om de bouwlogistiek te optimaliseren en de overlast voor omwonenden te beperken wordt zoveel mogelijk prefab geproduceerd. Elementen komen kant en klaar aan. Zo is de vloerverwarming al op de wapeningnetten aangebracht als die op de bouwplaats arriveren.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.