Kan een bouwhek meer zijn dan alleen de afscherming van de bouwplaats? Onder de werktitel ‘funbar’ hebben de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Amsterdam, Rotterdam en Rijkswaterstaat de markt uitgedaagd met originele bouwhekken te komen. Drie van die barrières worden nu in de praktijk getest.
Marktpartijen zijn medio 2016 uitgenodigd hun voorstellen in te dienen in een open competitie. Dat leverde tien inzendingen op. Hierop zijn vijf haalbaarheidsstudies uitgevoerd en vervolgens vier prototypes ontwikkeld. Nu zijn er drie innovatieve ideeën overgebleven: de ‘Wall-for-All’, de ‘GreenBar’ en de ‘ParkBank’. Deze funbars – kort voor functionele barrière – mogen in de praktijk gaan bewijzen of ze functioneel genoeg zijn.
Multifunctionele bouwhekken
De Wall-for-All bestaat uit panelen met verschillende functies, die aan bestaande bouwhekken kunnen worden gehangen. De GreenBar en de ParkBank zijn zelfstandig opgestelde wanden die ook als anti-terreur barrières kunnen worden ingezet. Waar de bouwhekken precies worden getest, wordt in de loop van het jaar bekendgemaakt.
Aanleiding uitvraag
Bouwprojecten integreren in het dagelijks leven en omgevingsoverlast zoveel mogelijk beperken, is een uitdaging. Amsterdam, Rotterdam en Rijkswaterstaat (AMROR) stellen zichzelf bij bouwprojecten continu de vraag of de leefbaarheid kan worden vergroot en of zij kunnen bijdragen aan oplossingen voor fijnstof, stank, geluid, horizonvervuiling en verkeersstremmingen. Samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben zij deze vraag vertaald in een uitvraag voor multifunctionele bouwhekken.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.