#Bouwplaats

Nieuwe app gebouwinspectie van Kwins snel, efficiënt en flexibel

Felix Wielinga toont de gebouwinspectie-app Kwins (foto: Rijnbach Textvisual).

Voorafgaand aan een renovatie of groot onderhoud wordt aan de gebouwschil een conditiemeting gedaan via een bouwkundige inspectie. De administratieve afhandeling daarvan gebeurt nu in de praktijk vaak via Excel. Dat is omslachtig, foutgevoelig en werkt niet real-time. Daarom heeft Kwins een bouwinspectie-app ontwikkeld met een innovatieve interface die snel, simpel en flexibel werkt en real-time inzicht geeft.

Mede-ontwikkelaar van Kwins is Felix Wielinga, die ook het brein is achter de Renovatieplanner. De inspectie-app staat daar overigens geheel los van. Vanuit zijn netwerk in de renovatiemarkt – zowel opdrachtgevers als vastgoedonderhoudsbedrijven – begreep hij dat men niet tevreden is over de administratieve verwerking van gebouwinspecties voor de conditiemeting. “De gebruiker moet door lange Excel-lijstjes scrollen. Dat vergt veel zoekwerk en is tijdrovend. Bovendien kun je zelf moeilijk de inspectie inrichten zoals je zelf wenst”, vertelt Wielinga tijdens vakbeurs Renovatie & Transformatie in Den Bosch.

Wizard

Daarom ontwikkelde Wielinga met zijn partner Maurice van de Kamp een smartphone-app die gebaseerd is op een wizard die de gebruiker met een paar klikken logisch door Kwins leidt. Dankzij de wizard bepaalt de gebruiker zelf welke bouwdelen hij wil inspecteren en welke normen bevraagd worden. “Tijdens een gebouwinspectie weet je niet welke gebreken je precies tegenkomt”, zegt Wielinga. “Als je wel – of niet – op een mankement stuit, wil je deze onderhoudsstaat op hetzelfde moment classificeren volgens bepaalde normensets, die in het Verf Advies Centrum (VAC) en Kwaliteit In Balans (KIB) zijn vastgelegd. Bij die norm behoort een prestatie-eis die de uitvoerende partij met de opdrachtgever heeft vastgesteld. In onze app kun je via een visuele schaal van 0 tot 5 een score aangeven in hoeverre het bouwdeel aan de norm voldoet.”

Prestatiekeuringsrapport

Als de inspectie is doorlopen wordt automatisch een prestatiekeuring van alle geïnspecteerde bouwdelen gegenereerd. De groene, rode of oranje kleuren geven de klassering van de norm aan. Per klasse kunnen minimale eisen zijn gesteld, bijvoorbeeld 90% moet klasse 0 hebben. In het dashboard is direct inzichtelijk of gemaakte prestatieafspraken met de opdrachtgever gehaald zijn. Het is mogelijk om op basis van een individueel bouwdeel of norm te filteren, zodat de ontvanger precies datgene te zien krijgt wat deze wil. De rapportage kan worden ondersteund met een bijlage met foto’s.

Uit eerste ervaringen van pilot-gebruikers blijkt dat per woning de inspectie minstens tien minuten sneller verloopt dan traditioneel met Excel. Maar de echte tijdwinst wordt aan de ‘achterkant’ behaald bij het communiceren van de data naar derden. Kwins mikt met deze app vooral op vastgoedonderhoudsbedrijven en bouwinspecteurs van professionele woningeigenaren.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.